Борисов и президентът на Македония договориха мерки за пресичане трафика на мигранти

2
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Премиерът Борисов проведе телефонен разговор с президента на Република Македония Георге Иванов. Двамата обсъдиха изострения проблем с бежанците и възможностите за прекъсване на каналите за нелегален трафик на мигранти по общата граница, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

В тази връзка и като средство за превенция премиерът Борисов и президентът Иванов се договориха в следващите дни да бъдат проведени съвместни българо-македонски операции по въздух и земя за охрана и контрол на границата.

 

Борисов изрази загрижеността си за ситуацията в Западните Балкани в контекста на бежанската криза и посочи, че след като изпрати в Идомени, Гърция, хуманитарна помощ, сега правителството подготвя такава и за бежанците в Република Македония.

 

Борисов отново подчерта, че ефективният контрол по външните граници на Европейския съюз, които не се свеждат само до Шенген, е от първостепенно значение за овладяване на миграцията. Той посочи, че са необходими солидарност и координация между всички държави-членки за решаване на проблема, а най-голяма подкрепа трябва да получат тези, които поради географското си положение се налага да поемат най-големи отговорности за охраната на границите.