За винаги здрава и красива коса – Edna.bg

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Снимка:
Thinkstock

В сезона на празниците е разбираемо старанието на дамите да изглеждат още по-добре. За целта често прибягваме до правенето на различни прически. Независимо дали ще е с преса, маша, ролки, плитки, топиране или пяна, косата често бива третирана, за да стои в желаната от нас форма. Това води неминуемо до нейното изтощаване, накъсване и загуба на блясъка.

За да се предотврати това, е нужно просто да се следват няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате косите си здрави и бляскави.

За лошото състояние на косата не са виновни само недостатъчната грижа, честото изсушаване в съчетание с използването на лакове, гелове и всевъзможни други средства за стилизиране, пресите, но и неправилното хранене.

Именно недостигът на едни или други елементи правят косата да изглежда слаба.
За да възвърнете красотата и здравето ѝ, е необходимо да включите в дневното си меню продукти, богати на витамини А, Е и В. Това помага да подхраните косата отвътре.

Второ, не забравяйте за традиционните рецепти. Най-простото средство, което възвръща блясъка на косата, е отварата от лайка, която може да използвате за изплакване след измиване. Също толкова ефикасни са и отварите от пелин или дъбови кори.

Третото средство за бързо възстановяване на косата след интензивно изтощаване е репейното масло. Въпреки голямото многообразие на средства за грижа, то остава без конкуренция и се използва от много поколения жени.

Когато използвате маслото, нанесете го единствено в корените, като масажирате леко и втривайки в кожата на главата. Не е нужно да го разнасяте по цялата дължина на косъмчетата – това няма да донесе допълнителен ефект и ще затрудни измиването.

Четвърто, не забравяйте за маските!
Домашните рецепти за красота са доказано действащи и актуални. Ако имате време може да възстановите здравето на косата с тяхна помощ.

Лучена маска за коса
1 с.л. мед
1 с.л. шампоан
1 с.л. зехтин
Сок от 1 средно голяма глава лук
1-2 капки глицерин

Смесете всички съставки.

Нанесете в корените на косата за 20-30 минути, измийте с топла вода (най-добре преварена). Маската прилагайте не по-често от веднъж на три седмици.

Маските на различни козметични марки също са добро решение. В тях вече се съдържат съставки, които са необходими, за да е косата гъста, здрава и сияеща. Когато избирате някоя, е добре тя да съдържа споменатите по-горе витамини А, Е и В, също липиди и глицерин.