Еклери с лакта топинг | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

1
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Еклери с лакта топинг
От: Наталия Димитрова

 

Прочетено: 1017
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0

За пареното тесто:
125 мл вода
125 мл прясно мляко
1 ч.л. захар
¼ ч.л. сол
4-5 яйца
140 гр брашно
110 гр масло

За крема:
500 мл прясно мляко
½ ч.ч. захар
1 ванилия
3 с.л. брашно
1 с.л. царевично нишесте
2 жълтъка

За лакта заливката:
1 пакет бонбони лакта
1 с.л. вода
20 гр масло

 

Водата и млякото се слагат на котлона да заврат. Добавят се солта, захарта и маслото. Когато маслото се разтопи, наведнъж се изсипва жялото брашно (предварително пресято) и на слаб до умерен котлон се бърка интензивно с дървена лъжица, докато започне да се образува тесто. Бърка се интензивно още, докато тестото започне да се отлепя от стените на тенджерата. Идеята е да се отнеме влагата. След като стане достатъчно плътно, прехвърля се в купа и се оставя малко да поизстине.
Тук е моментът фурната да се включи да загрява – на 200 градуса без перка.
Когато тестото е все още леко топло, започва прибавянето на яйцата. Те трябва да са на стайна температура. Прибавят се едно по едно, като след всяко се бърка с дървената лъжица до пълно абсорбиране в тестото. В зависимост от типа брашно, извличането на влагата по време на бъркането на котлона и големината на яйцата може да са нужни 4, 4 и ½ или 5 яйца – ето защо се наблюдава абсорбирането след всяко. Готовото тесто трябва да се отлепя от стените на съда. Да е меко и гладко и при загребване с лъжица и тръсвване да пада от нея.
С готовото тесто се пълни пош или шприц. В тава върху хартия за печене се шприцоват еклери в желаната големина и форма на разстояние около 2 см един от друг.

От една доза стават около 2 тави, които се пекат последователно за около 25 мин – докато се надуят и се зачервят приятно. Готовите еклери се изваждат и се оставят да изстинат напълно преди пълнене с крема.
Докато еклерите се пекат, може да приготвите крема. Млякото със захарта се слага в тенджера на котлона да заври, след което котлонът се намаля. Предварително се оставя малко студено мляко, в което се разтварят брашното и нишестето. Към тази смес се добавят жълтъците и се разбърква добре. Към яйчено-брашнената смес се добавят няколко супени лъжици от врящото мляко, за да се изравни температурата, след което тази смес се изсипва в подсладеното мляко на котлона и интензивно се бърка, за да не стане крема на бучки. Бъркането на котлона продължава до сгъстяване на крема. После се отдръпва от котлона и докато е още горещо се добавя ванилията и маслото, нарязано на пар1енца. Отново се бърка интензивно до пълно разтапяне на маслото. Ако все пак кремът е станал на бучки, докато е горещ може да го прецедите през цедка или сито. Оставя се да поизстине.
Изстиналите еклери се пълнят с леко топлия крем. Това може да стане с шприц или като разрязвате еклерите и ги пълните с лъжица. Готовите еклери се подреждат в поднос и могар да се поръсят с пудра захар или да се полеят с карамелен топинг.
Лакта топингът се приготвя като лактата, водата и маслото се поставят на котлона да се разтопят при интензивно бъркане. Щом се разтопят напълно, сваля се от котлона и още докато е горещ с тизо сос се поливат еклерите с помощта на лъжица. Топингът стяга след няколко минути.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ