ДЖУД ЛОУ – ТОЗИ НЕЯСЕН ОБЕКТ НА ЖЕЛАНИЕТО

2
Добави коментар
kastel
kastel

Днес навърши 40 години Джуд Лоу. Неговото име нашумява преди 13 години – след огромния успех на „Талантливият мистър Рипли” на режисьора Антъни Мингела, починал преди две години на 54-годишна възраст. Независимо от това, че главната роля в неговия филм играе (при това блестящо!) Мат Деймън, критиката бе раздвоена в оценките си, защото бе впечатлена не по-малко от Джуд Лоу, играещ Дики – богатия и лекомислен младеж, който става жертва на Рипли. Неслучайно британецът е номиниран за „Оскар” за поддържаща роля. Четири години по-късно вече е сред претендентите за най-престижната награда и в категорията „най-добър актьор в главна роля” пак за участието си във филм на Антъни Мингела – „Студената планина”. Лоу обаче не получава статуетката, спечелена напълно заслужено от Шон Пен за „Реката на тайните” (реж. Клинт Истууд). 

Кадър от „Талантливият мистър Рипли“ (1999).
До известна степен пресъздаването на образа на Дики от „Талантливият мистър Рипли” изиграва лоша шега на Джуд Лоу, защото впоследствие го търсят дълго време предимно за роли, изискващи двусмислено, порочно излъчване. За да попадне в рамката „неясен обект на желанието” допринася не малко и превъплъщението му през 1997г. в образа на Дъглас (Бози) – любовника на писателя Оскар Уайлд от биографичния филм „Уайлд” на Брайън Джилбърт.
Но Лоу, който несъмнено е много убедителен именно в роли на порочни персонажи, е не по-малко впечатляващ и когато играе например снайперист („Враг на портата”, 2001), вампир („Мъдростта на крокодилите”, 1998) или даже секс-робот („Изкуствен интелект”, 2001). 
Друга тема за безкрайни спекулации е неговото странно име, което се свързва с прочутия роман на Томас Харди „Невзрачния Джуд“ и с песента на „Бийтълс“ „Хей, Джуд“. Но много рядко се споменава в тази връзка, че всъщност истинското му име е Дейвид Джуд Лоу и това, че още като младеж си харесва именно второто име, което му изглеждало далеч по-ефектно. 
В своето семейство Дейвид не e първият, който мечтае за актьорска кариера. В младостта си неговите родители играят в любителски театър, но впоследствие стават учители, а днес ръководят театрална студия във Франция. Техните деца – дъщерята Наташа и синът Дейвид Джуд, който се ражда на 29 декември 1972г., от съвсем малки проявяват силен афинитет към изкуството. Наташа рисува прекрасно и впоследствие се увлича по фотографията, а Дейвид откакто се помни мечтае да играе на сцената. 
„Винаги съм искал да стана актьор – споделя той. – Когато родителите ме водеха на някой спектакъл, аз си въобразявах че съм на сцената, а не сред публиката. Но окончателния си избор направих на 12 години, когато ме приеха в Националния младежки музикален театър. Тогава разбрах, че бъдещето ми е предопределено”, споделя той.
Именно по това време настъпва и раздвоението: в училище продължават да го наричат Дейвид, но в театъра вече е Джуд Лоу. Впрочем, той отделя твърде малко време за учене, а цялата си енергия хвърля в репетициите. Родителите му се надяват, че ще получи висше театрално образование, но съдбата решава друго. През 1990-та, когато трябвало да подаде документи за престижно театрално училище, Джуд се съблазнява от възможността да се снима в сериала „Семейство” и отлага кандидатстването за неопределено време. 
В началото на 90-те години театралната му кариера върви нагоре, макар че не може да се каже същото за неговото финансово положение. Заедно с най-близките си приятели – начинаещите актьори Юън Макгрегър и Джони Ли Милър – едва смогва да си плаща наема. А когато съвсем закъсва финансово двамата с Макгрегър дори делят обща стая в общежитие. 
В киното за Джуд нещата не се нареждат по най-добрия начин в началото. Дебютира на големия екран с роля във филма „Шопинг” (1994), който е пълен провал и дори бъдещата звезда се зарича да не се снима повече. 
Но все пак именно участието в този филм изиграва в живота на Лоу огромна роля с това, че по време на снимките му се запознава с актрисата Сейди Фрост и се влюбва. Тогава тя е на 26 години, вече омъжена за солиста на групата „Spandau Ballet” Хари Кемп и дори майка на едно дете. Тя не възнамерява да разрушава брака си, заради някакъв флирт. Но става точно обратното. През 1995г. актрисата поставя мъжа си пред свършен факт: взима детето и се премества да живее при Джуд. Връзката на Лоу с тази жена повлиява положително върху кариерата му – както в театъра, така и в киното. Още през същата година изиграва блестящо своята коронна театрална роля – тази на сина от „Ужасните родители” на Жан Кокто. В Лондон спектакълът предизвиква истински фурор, а Джуд е номиниран за престижната театрална награда „Лорънс Оливие”. Скоро е поканен да играе на Бродуей в Ню Йорк заедно с Катлийн Търнър и отново има огромен успех, както и нова номинация – този път за наградата „Тони” (бродуейският аналог на „Оскар“). 
През 1997 година излизат едновременно четири силни филма с негово участие: „Бент” (реж. Шон Матиас), „Уайлд” (Брайън Джилбърт), „Гатака” (реж. Андрю Никол) и „Полунощ в градината на доброто и злото” (реж. Клинт Истууд), които го правят известен. А след „Талантливия мистър Рипли“ (1999) най-големите майстори на киното започват да се надпреварват да го канят за участие в новите им проекти. Разбира се, не бива да се пропуска и забележителното му изпълнение в научно-фантастичния филм „Екзистенц” на Дейвид Кроненбърг. 
В интервюта от онова време Джуд все повтаря, че главното в живота му са семейството и децата (към края на 2000-ата вече е баща на три деца). Но само три години по-късно -когато става звезда с милионни хонорари – нещата се променят и вече няма време за тях. Заради плътния си снимачен график, вижда много рядко жена си и новородения им син. 
Напрежението в семейството се увеличава след спекулациите в пресата за негова връзка с Никол Кидман (двамата играят главните роли в „Студената планина”). Любовна афера на актьора с бавачката на трите му деца влошава още повече отношенията със Сейди Фрост и през 2003 година двамата се развеждат.
После Лоу има различни любовни връзки, една от които води до раждането на дете (София) през септември 2009 г. Негова майка е манекенката Саманта Брук, която Джуд също изоставя.  Тези бурни обрати в интимния живот, обаче не попречват на стремителния възход в кариерата на Джуд Лоу. 
След раздялата си със Сейди Фрост той участва в 16 филма, много от които се превръщат в международни хитове („Алфи”, „Отблизо”, „Авиаторът”, „Цялото президентско войнство”, „Sleuth”). През 2009-та изпълнява блестящо ролята на д-р Уотсън в „Шерлок Холмс” на Гай Ричи. Снима се и в „Сделката на доктор Парнасъс” под режисурата на Тери Гилиам. Миналата година го гледахме в „Зараза” (Contagion) на Стивън Содърбърг и в продължението на филма за Холмс – „Шерлок Холмс: Игра на сенки”. 

През 1995 г. Джуд Лоу основава заедно с приятели независимата продуцентска компания Natural Nylon, просъществувала до 2004 г. Благодарение на нея са заснети стойностни филми, като  „Екзистенц” (eXistenZ, 1999), „Банкерът комарджия” (Owning Mahowny), „Небесният капитан и светът на утрешния ден” (Sky Captain and the World of Tomorrow). Джуд Лоу продуцира и „Копой” (Sleuth, 2007), в който прави чудесен тандем с Майкъл Кейн под режисурата на Кенет Брана. Филмът е римейк на едноименната култова лента от 1972 г. на Джозеф Манкевич с Лорънс Оливие и Майкъл Кейн.

На последната Киномания през ноември т.г. бе представен „Изобретението на Хюго” на Мартин Скорсезе с негово участие в една от поддържащите роли. Все още не е излязъл по нашите екрани новият филм на бразилеца Фернандо Мейрелес „360”, в който играе една от централните роли. За 1 март е насрочена българската премиера на дългоочакваната екранизация на Джо Райт „Ана Каренина” с Кийра Найтли в главната роля, в който Джуд се превъплъщава в нейния съпруг. Догодина навярно ще излезе и криминалната драма „Дом Хемингуей” (Dom Hemingway), в която пък играе митичен касоразбивач. Пред завършване e новият филм (Queen of the Desert) на Вернер Херцог, в който ще видим британския актьор редом до Робърт Патинсън и Наоми Уотс. А буквално преди дни бе разпространена новината, че американският режисьор Уес Андерсън го е поканил за снимките на новия си филм (The Grand Budapest Hotel) с още цяло съзвездие актьори, като Ралф Файнс, Едуард Нортън, Бил Мъри, Уилям Дефо, Ейдриън Броуди, Матю Амалрик, Харви Кайтел и др.

Засега най-голямото признание за Джуд Лоу е наградата на Британската филмова академия (BAFTA Film Award)  за ролята му в „Талантливият мистър Рипли”. На два пъти „Оскар”-ът му се изплъзва, но това едва ли ще е за дълго. Защото се намира в разцвета на творческите си сили и бъдещето му принадлежи…