ЧУШКОПЕК: 24 май – на прием при президента в Бояна

19
Добави коментар

Както всяка година по същото време в резиденция „Бояна”, понастоящем Национален исторически музей ще се състои станалият традиция прием на президента по случай 24 май. Пак по традиция квотата на поканените „редови” учители ще бъде около 200 човека измежду 3-4 хиляди поканени депутати, министри, представители на БПЦ, Главното мюфтийство, дейци на науката и образованието, изкуството и културата.

И тъй. Да допуснем, че на приема неочаквано, но заслужено бъде поканена учителката Йовка от начално училище „Петка и Чапай” в Болярово. „Каква висока чест, какво признание, какъв уникален шанс да се срещнеш, ръкуваш и разговаряш с интелектуалния елит на нацията при това в една тържествена и приповдигната атмосфера и пр. и пр. ще кажат някои”.

„Бедната жена!” ще кажа аз. При това и в прекия и в преносния смисъл.

Първото нещо, което ще направи още щом научи, че е поканена, ще е това, което прави всяка българска учителка – ще се притеснява от този момент, та дълго след завръщането си. А притесненията са много: Какво ще облека? Как ще пътувам? Къде ще нощувам в София? Ами прическа, обувки, маникюр, чанта, бижута? Да допуснем, че след месец – два, тъкмо в навечерието на събитието тя ще е осигурила последните след множество пътувания до Ямбол и Бургас – близките губернски центрове. За целта вече ще е похарчила минимум 300 лв. За пътни до София – най-малко 40 лв., за хотел – минимум 40 лв., и още поне 20 за такси от хотела до Бояна и обратно. Ето, че долният праг на похарченото е точно, колкото е брутната й месечна заплата.

Учителката Йовка ще трябва да прежали най-малко една своя заплата, за да отиде на прием при кого? При социалния президент Г. Първанов. При този, чиято позиция по време на учителската стачка беше да няма позиция и който сериозно допринесе учителката Йовка да остане на социалното дъно.

Кого ще срещне Йовка на 24.05.2008г. в Бояна? Хора, които можеха да се срещнат на същото място и през 1988г, и през 1978г, та и през 1968г. – Коста Цонев, Стефан Данаилов, Светлин Русев, Евтим Евтимов, Леда Милева, Нешка Робева, Любомир Левчев, Людмил Стайков, Андрей Пантев, Петър Берон, Иван Гранитски, Велислава Дърева.

Какво ще консумира? Нищо! Другият поканен от Болярово ще е бившият кмет от Живково време, а той ще предпочете компанията на партийните си другари. Освен това около софрата ще са накацали мнозина, които се чувстват като у дома си, а Йовка ще стои встрани като сираче.

Какво ще чуе Йовка? Поздрав от президента към българските учители, че при всички несгоди, при всички проблеми, продължават все така да водят нашите деца към света на знанието. И още – че на този ден наистина ние сякаш покриваме най-широката си национална територия, постигаме най-дълбокото си народностно единение.

Честит празник, бедна Йовке!