Причини за наднорменото тегло – гени

1
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Между 40 и 70% от риска към затлъстяване се наследява

Наднорменото тегло е един от основните проблеми на хората, живеещи в развитите страни. Освен дискомфорт и липса на самочувствие, то може да бъде причина и за редица заболявания. Тъжната статистика сочи, че две трети от човечеството са с наднормено тегло, като немалка част от тях са деца. Проблемът не е подминал и нашата страна. Приблизително 30% от учениците в България страдат от повишено тегло, а 13% – от затлъстяване.

Макар да се смята, че основните причини, водещи до наднормено тегло, са неправилното хранене и липсата на активен начин на живот, ние ще погледнем проблема от друг ъгъл. Дългогодишни проучвания сочат, че гените на човек имат силно влияние върху неговото тегло.

Всеизвестно е, че има хора, които не успяват да отслабнат, въпреки положените усилия и балансираното хранене. За да отговорим на въпроса: „Защо се случва така?“, сме подготвили следната любопитна и полезна информация.

Учените от Кеймбридж, Масачузетс са открили десетки нови гени, които са свързани с натрупването на мазнини в тялото. 32 е броят на доказаните гени, играещи роля при покачването на телесна маса у човек. Някои от тях се намесват в обмяната на веществата, други предразполагат организма към съхраняване на мазнини.

Новооткритите гени обясняват защо при напълняването си различните хора наддават телесна маса на различни места. Можем да разделим потърпевшите на два основни типа – „ябълка“, при които мазнините се трупат най-вече в областта на корема, и „круша“ – с повишено количество мазнини по бедрата и задните части. При хората тип „ябълка” рискът от сърдечносъдови заболявания и диабет е в пъти по-висок.

Учените прогнозират за съществуването на още 284 гени, оказващи влияние върху наднорменото тегло. Доказването на тази теория ще обясни 5% от вариациите в индекса на човешката маса.

източник: sportuvai.bg