Днес+ :: Новогодишният концерт на Виенската филхармония – валсове, Верди и Вагнер

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Новогодишният концерт на Виенската филхармония – валсове, Верди и Вагнер

01.01.2013 15.48

Австрийският диригент Франц Велзер-Мьост и Виенската филхармония бяха бурно аплодирани от зрителите в края на традиционния новогодишен концерт, най-отразявания концерт на класическа музика в света. И тази година той беше посветен на валсовете, полките, галопите и маршовете на семейство Щраус.

За 73-то издание на новогодишния концерт в „Златната зала“ на двореца Музикферайн, датиращ от 19-ти век, 52-годишният Франц Велзер-Мьолст и музикантите от филхармонията бяха аплодирани дълго време от публиката. Новогодишният концерт на Виенската филхармония води началото си от 1939 г., мрачните времена, последвали Аншлуса на Австрия от нацистка Германия.

Тази година той беше предаван пряко по радиа и телевизии в 81 страни, което е нов рекорд. От Южна Африка до Венецуела, преминавайки през над 40 европейски страни, Аржентина, Бразилия, Китай, Южна Корея, САЩ, Индия и Япония, световната публика на концерта наброява над 50 милиона души.

Финалът както всяка година беше запазен за най-известните валсове, „На хубавия син Дунав“ на Йохан Щраус-син и „Радецки марш“ на Йохан Щраус-баща, на които публиката както винаги отмерваше такта, пляскайки с ръце. Зрителите можаха да се насладят и на произведения на италианския композитор Джузепе Верди и на германския Рихард Вагнер, от чието рождение тази година се навършват 200 години.

В програмата бяха включени музиката от балета и операта на Верди „Дон Карлос“ и прелюдията на трето действие от операта „Лоенгрин“ на Вагнер. Както винаги скъпоценните билети за концерта бяха разграбени от зрители от цял свят една година по-рано. Новогодишният концерт през 2014 г. ще бъде дирижиран от Даниел Баренбойм за втори път след 2009 г. /АФП – БГНЕС

Днес+