Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » В търсене на истинското напомпване и мускулна маса

21
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

От Рони Колман осем пъти Мистър Олимпия
►Серия хранителни добавки Ronnie Coleman
 
ВЪПРОС: Вие сте известен с огромните тежести и с доста високите повторения. Не е ли това несъвместимо и ако е така, как се поддържате в тази добра форма.
 
Културистите   не   трябва да бъдат с ограничено  мислене и да смятат, че тези два   принципа   са   напълно противоположни и трябва да се тренира с точно определена цел. Смята се, че големите тежести с малък брой повторения   пренебрегват  формата заради масата, докато малките тежести с голям брой повторения пренебрегват масата заради формата. От тук се прави изводът, че масата и формата взаимно се изключват.
 

 
Когато аз тренирам не мисля дали тежестите ми са големи или повторенията много. Моят водещ принцип е да напомпя мускулите максимално.По този начин всичко останало отива на мястото си. Избирам най-големите тежести, които мога да приложа директно върху моите мускули и след това правя толкова повторения, колкото са необходими за идеално напомпване. Ако трябва да го формулирам по друг начин големите тежести и големият брой повторения имат отношение към качеството на напомпване за дадено упражнение, мускулна група или серия.
 

 
Когато се опитвам да изграждам малки мускулни групи като бицепс разбрах, че 12 точно изпълнени повторения дават по-добро напомпване, отколкото шест повторения с много по-големи тежести. Аз не използвам най-големите тежести, които могат да вдигнат мускулите. Аз използвам най-голямата тежест, която ще даде на мускулите най-добро напомпване приопределени повторения. За големите мускулни групи, като гръб нещата се променят. Искам да почувствам максимално напомпване в много мускули в една обширна област. Това може да стане при много ниски повторения с екстремно големи тежести. Малките тежести с много повторения ще създадат добро напомпване само в някои мускули, но тежестта няма да бъде достатъчна, за да въвлече всички мускули. Когато правя мъртва тяга, например, аз слизам до две повторения за последната си серия, за да направя най-добра помпа на всички тръбни мускули, но това за мен означава 360 кг на щангата.
 

 
От друга страна за гребане на скрипец най-добро напомпване правя за 10-12 повторения, когато имам качени 180 кг. Мога да издърпам много повече тежести, ако направя само две повторения, но тогава няма да направя изобщо добро напомпване на латисимус, което означава загуба на маса и плътност на целия гръб. Ето още един пример. Когато правя клек напред, най-доброто напомпване става при шест повторения с 265 килограма на лоста.Бих могъл да използвам по-големи тежести и да намаля повторенията до две: но помпата няма да се получи. Бих могъл да направя 10-12 повторения с по-малко тежест, но помпата няма да бъде толкова пълна.
 

 
Когато правя бедрено разгъване в същата тренировка, не мога да постигна идеално напомпване на квадрицепс. докато не стигна 30 повторения със само 136 килограма. Отново мога да поставя повече тежести за само няколко повторения, но няма да постигна оптимално снабдяване на квадрицепс с кръв.
Игнорирайте вашето его и се концентрирайте върху изграждане на мускули по най-ефективния начин. Аз правя това като ръководя напомпването.