Акредитиви – предимства и недостатъци

1
Добави коментар
Insaf
Insaf

Акредитиви – предимства и недостатъци

03/01/2013

Когато се стигне до договаряне начина на плащане при международни търговски сделки, всяка от двете страни се стреми към най-малко рисков вариант, с минимум банкови разходи. За съжаление най-често методите, удобни за вносителя са неприемливи за износителя и не му осигуряват никаква защита и сигурност.

Акредитивите са гъвкав метод за плащане, който намалява риска и за двете страни. Разбира се, в случай, че е избран подходящият акредитив и всички документи са изрядни.

Какво представляват акредитивите?

Акредитивите са договорно споразумение, при което банката на вносителя, действаща от името на клиента си, обещава да направи плащане срещу получаването на предварително договорени документи. Банката на вносителя обикновено използва банки посредници, за да улесни сделката и да извърши плащането на износителя.

Акредитивите се основават на договора за продажба, но са различен, отделен от него документ. Банката, която извършва плащането, следи само за оформянето на документите и документарното развитие на сделка и не се интересува, нито носи отговорност за качеството на стоките.

Какви условия се договарят в акредитивите?

Предварително се договарят:

вид на акредитива;
срок на валидност, срок на доставка на стоката и на извършване на плащането;
вид на валутата;
начин на усвояване на акредитива и какви са необходимите за това документи;
описание на стоката;
застраховка;
къде ще бъде натоварена стоката и къде ще бъде разтоварена;
кой поема разноските по акредитива.

Обикновено разноските се поемат от вносителя, освен ако двете страни не се разберат друго.

Защо е важно да изберете подходящ вид акредитив?

Различните видове акредитиви осигуряват различна степен на защита на вносителя и най-вече на износителя.

Най-сигурният за износителя начин на плащане при международна търговия е потвърденият неотменяем акредитив. При него банката на вносителя упълномощава банка в държавата на износителя да извърши плащането на определената сума след представянето на предварително договорените документи. Това гарантира по-голяма сигурност на износителя в случаи на нестабилна политическа или икономическа обстановка в страната на вносителя.

Често използвани са неделими акредитиви, при които може да бъде изтеглена само цялата сума, както и делими акредитиви – износителят изпраща стоката на партиди и може да изтегли сумата, за съответната партида. Важно е още при преговорите да се изясни какъв ще бъде акредитивът. Ако това не е изрично упоменато в документите, се приема, че акредитивите са делими.

Същото важи и за прехвърляеми и непрехвърляеми акредитиви, както и за отменяеми и неотменяеми акредитиви. Акредитивите винаги са неотменяеми, т.е. не могат да бъдат променяни или отменяни, освен ако не се постигне съгласие за това между вносителя, банката и износителя или не е изрично посочено, че става въпрос за отменяеми акредитиви.

Кога се използва този начин на плащане?

Акредитивите са подходящи, както за еднократни, така и за поредица от сделки между износител и купувач. Във втория случай се използват възобновяеми акредитиви, при които се спестява време за договаряне на условия (използват се условията, договорени при първата сделка) и банкови разходи.

Ако бъде открита нередност при оформянето на акредитива, плащането се извършва под резерва. Това е валидно само за случаите, в които банката не поставя под съмнение, че всички документи са редовни и става въпрос за технически грешки.

За да бъде максимално защитен от отхвърляне на плащането заради неточни или непълни документи, износителят задължително трябва да се консултира със специалист при изготвянето им.

Вносителят е защитен, защото той извършва плащането след като получи документите, че стоката е изпратена. За него, при договаряне на вида акредитиви, по-скоро от значение е срока, за който трябва да извърши плащането и дали акредитивът е делим или неделим.

 

Подобни публикации

Документарното валутно инкасо е предпочитан начин за разплащане, когато плащането по открита сметка се счита за твърде рисковано, а плащането с акредитиви е неприемливо за вносителя. Съветваме ви да се …

Прочети още…

Запознайте се с основните специфики на плащането по открита сметка. Той е предпочитан от вносителите и доста проблемен за износителите. Въпреки това има начин да балансирате риска.Какво представлява плащането по …

Прочети още…

Освен качествена стока и добра мрежа от партньори, за да осъществявате продажби на международния пазар, трябва да избирате подходящия за случая начин на плащане. Той трябва да удовлетворява и двете …

Прочети още…

Реекспортът представлява износ на вече внесени стоки в една държава, при което …

Прочети още…

Ако вашият бизнес се развива в сферата на международната търговия, важно е да се оценят и планират различните …

Прочети още…

// google_ad_client = „pub-6121281935431029“;/* inpost banner vnos-iznos */google_ad_slot = „8414392332“;google_ad_width = 468;google_ad_height = 60;// ]]>Финансирането на един внос предполага осигуряване на финансови средства за осъществяването на международни бизнес сделки. Това …

Прочети още…

Документарно валутно инкасо – предимства, недостатъци, кога

Плащане по открита сметка

Видове плащания в международната търговия

Застраховането в международната търговия

Финансиране на износа и вноса

Сподели: