Усложнения след раждането – инфекции и бяло течение

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Кървенето след раждане, наподобяващо менструално, изчезва в рамките на 40 дни, променя своя характер, интензитет и цвят. Понякога обаче то е съпроводено със симптоми, които не бива да пренебрегваш.

Рискът от инфекциозни заболявания на влагалището матката и яйчниците след раждането е повишен, особено при наличието на хронични инфекции от периода на бременността. Пониженият имунитет в този период обостря тези състояния.

Усложненията около раждането, свързани с прилагането на инструментални  методи при родоразрешението: продължително раждане след изтичане на околоплодните води, акушерски операции, задържането на плацентарни части, шевове и др., са фактори, които способстват за развитие на инфекции и проникване на патогенни микроорганизми.

Засиленото течение от влагалището, което възниква в първите седмици след раждането, може да бъде инфекциозно и неинфекциозно. То може да е свързано както със събитията случили се по време на родилния процес и непосредствено след него, така и вследствие на хормоналните промени, настъпващи в организма на жената в този период.

Инфекциозните заболявания са основната група следродилни заболявания. Към тях се отнасят най-вече инфекции на родилните пътища.

Възпалителните заболявания често тръгват от инфектиране на рани на повърхността на матката, маточната шийка, влагалището, перинеума. Възможно е инфекциозното заболяване да се породи, заради активизирането на собствена условно-патогенна микрофлора.

Сигнали за инфекция на влагалището:

подуване на лигавицата (отточна и зачервена вулва и влагалищни стени);

парене и сърбеж;

прекалено обилен и неприятен по консистенция и цвят секрет. Той може да е сивкав, жълтеникав, зеленикав, наподобяващ пресечено мляко;

миризмата е остра;

често уриниране, болка и парене при уриниране

Видове влагалищно течение:

Физиологична Левкорея е формата на защитен механизъм. Така се поддържа баланса на вагиналната флора. Това жълтеникаво течение помага за запазване еластичността на вагиналните тъкани. Вагинално течение или левкорея се освобождава от влагалището в резултат на естрогенна стимулация.

Възпалителна Левкорея е друг вид вагинално течение, което се появява и се отделя в резултат на възпаление или претоварване на лигавицата. Ако този секрет е жълтеникав и с лоша миризма, трябва веднага да се направи консултация с акушер-гинеколог. Този тип левкорея може да бъде резултат от редица инфекции – органични бактериални или полово предавани болести и не бива да се бърка с лохиите, които би трябвало да изчезнат напълно след 3-4 седмици.

Най-честите диагнози при наличие на патологично бяло течение

Бактериална вагиноза – причините са в нарушения естествен баланс на вагиналната микрофлора. Подобно на гъбичната инфекция, тук се наблюдава растеж на патогенни микроорганизми – бактерии. Бактериалната вагиноза често се придружава от други полови инфекции.

Трихомониаза – развива се вследствие на инфекция с едноклетъчен паразит Trichomonas vaginalis, който се предава по сексуален път. Паразитът може да оцелее в продължение на 24 часа във влажна среда, което прави възможно предаването му и по битов път, чрез използване на общи вещи като кърпи и други предмети.

Признаците, по които може да се разпознае тази инфекция, са оцветяване на секрета в жълто-зеленикаво, консистенцията му е пенеста, с неприятна миризма. Наблюдава се възпаление на вагината, сърбеж, често уриниране.

Кандидоза (гъбична инфекция) – сред най-честите вагинални инфекции, които се дължат в повечето случаи на нарушен киселинен баланс във влагалището. Не винаги гъбичната инфекция е сексуално предадена. Може да се развие и при стрес, терапия с антибиотици и други фактори, които променят нормалната флора на влагалището.

Отличителен белег за гъбичната инфекция е секрет в бяло във вид на пресечено мляко/извара. Обикновено вагината е зачервена, оточна, има парене.

Стриктната интимна хигиена в периода след раждането е особено важна, за да не се развие инфекция. Затова:

независимо от това колко интензивни са лохиите, сменяй редовно превръзките си на 2 до 3 часа;

използвай само памучни превръзки (в никакъв случай  тампони) и бельо от памучна материя, които да не позволяват спарване и дразнене на кожата;

при тоалет посоката на почистване трябва да бъде от вагината към ануса и в никакъв случай обратно;

след като възстановите половия си живот, е добре да използвате презерватив, защото защитните функции на влагалището все още не са се възстановили напълно;

Нужно е да знаеш:

Нелекуваните през бременността влагалищни инфекции могат силно да се обострят след раждането. Те носят голям риск и за заразяване на бебето при естествено родоразрешение.

Автор: Виолета Калъпова
Консултант: д-р Силвия Савова