Хипнотизираща музика от DFRNT | mo’ fidelity

1
Добави коментар
scratchy
scratchy

Nevyana Boycheva
On January 4, 2013

Небето сякаш иска да падне върху главите на всички в града. Цветовете му са невероятни, като от палитрата на художник, художник с афинитет към тъмните тонове, някой, който обича картините му да бъдат в черно, сиво-лилаво и малко бяло-синьо. През уж непробиваемите облаци и оголените клони на дърветата се прокрадва заблуден слънчев лъч само за да накара хората да се чувстват още по-странно в това чудато есенно-зимно време.

„Fading” беше издаден още в началото на топлия септември за шотландския лейбъл Echodub – един от многото проекти на Alex Cowles, по-познат в музикалните среди като DFRNT. Пълен е със 7-8-минутни парчета, които изглеждат прекалено кратки. Бавен, но същевременно зареден с енергия, със силно електричество, което тече през колоните към ушите и после към сърцeтo.

DFRNT – Everyone Is Moving (Video) [taken from “Fading” – Echodub EDUBCD001] from Echodub on Vimeo.

„Fading” се отправя право натам, защото е много интимен албум. И някак естествено прилягащ на градската среда. И много мрачен. Всеки бийт и атмосферичен семпъл ме карат да си представям сивите улици на София – студени и пусти, даже и страшни. Това е музика, която не се натрапва върху съзнанието, но пък налага определен вид усещания със своя airy-spacey vibe. Перкусиите сякаш галят, вместо да удрят силно, и докрая пристрастяването към звуковите милувки е гарантирано, поне за почитателите на подобни композиции, изпълнени с меки синтове и леки бийтове.

Жанр? Eмбиънт дъб техно с малко хаус, още по-малко геридж и много емоция. Всеки звук е внимателно преценен и по един парадоксално ефирен начин…си тежи на мястото. А това създава неповторима атмосфера. Албумът е дълъг повече от час, но секундите се изтъркулват неусетно, защото филмът в главата ти е личен и краят му зависи само от теб, „Fading” просто предоставя подходящ фон за интерпретация на случващото се в дадения момент.

http://echodub.co.uk/

DFRNT – High Friends in Places EP

Скоро пък, на Бъдни вечер, излезе още един проект на DFRNT, този път за другия му лейбъл, Cut, в чието експертно поле попадат безплатните рилийзи с техно, дъбстеп и геридж звучене. “High Friends in Places” съдържа три трака, които ни потапят в познатата безгрижна и същевременно страшна атмосфера от “Fading“. Наситени с гъделичкащо нежни бас линии, вокални семпли и много дъб настроение, парчетата напомнят за дъбстеп жанра, но не са точно това, напомнят за хаус, но не са, напомнят за техно, но отново не са. Какви са чуйте сами.

 http://cutmusic.org/