ЗИГЗАГ | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Не ме е страх от змии. Бях съвсем сигурна в това, докато ги разглеждах  в терариумите на  зоопарковете и по телевизията – дори намирах известна грация в движенията на кобрите по Animal planet. Обаче ми се наложи да преосмисля позицията си отблизо на едно напечено от слънцето плато по време на семейна почивка на Тасос преди няколко години.

Тъкмо се връщахме от възможно най-пустия и най-тихия плаж на острова, а аз (както винаги) изоставах на опашката, за да събирам интересни камъни. Между тях този път се мяркаха и причудливо извити сухи клонки в специфичния сиво-кафяв цвят на дълго глозгано от морето дърво. Как да им устоиш! Протегнах се да взема първата, а тя взе, че запълзя на зигзаг.

 

 

 

 

Ирина Вагалинска

Никога няма да забравя усещането. Преди да се развикам, изцяло се парализирах. Изведнъж всички пръчки наоколо ми се сториха змии. Вълните зад гърба ми не се пенеха шепнешком, вече съскаха. Не смеех да направя сама нито крачка.

Когато вечерта се посъвзех с помощта на почти цяла бутилка бяло вино, опитах да разбера какво точно ме е паникьосало чак толкова. Някакво си влечуго с триъгълна глава, по-стреснато и от мен самата? Атавистично, но недостатъчно. Трябва да има нещо повече, щом толкова остро ми напомни световъртежа от мига, в който осъзнах, че смъртта не е само в приказките. Видях се отново петгодишна, взряна невярващо в майка ми, натопила ръце до лактите в пяната на кухненската мивка. Ама как така, ти също ли ще умреш? Тя ми се усмихва, обяснява спокойно, но ужасът само расте и расте, надига се в мен като студено многоглаво чудовище: И  аз ли… И аз ли ще умра?

Няма нищо по-илюзорно от усещането за сигурност. Толкова мимолетно, толкова уязвимо. Но всеки път, когато то се разпадне внезапно, възрастните пак стават деца. Вече знам – не беше страшна змията, а начинът, по който с едно помръдване натроши спокойната предвидимост на онзи слънчев следобед.

Януари сме, аз пак си мисля за него. Идва Годината на Змията – хем черна, хем водна според китайския хороскоп. Казват, че символизирала колебливостта и нестабилността. Всички вестници и телевизии се надпреварват да ни обясняват как да я умилостивим.
Посрещнете Годината на Змията в тъмни дрехи, с борови клонки и предпазливост. Взех си миниатюрен кипарис в саксия. Мисля да си сложа нещо яркочервено или ослепително бяло за китайската Нова година в нощта срещу 10 февруари.

Змията води аскетично съществуване, тя не обича онези, които харчат напразно. Бъдете пестеливи и пресметливи! Как пък не. Още следващата събота планирам обиколка на магазините, надявам се да ги заваря без видими следи от подивелите предколедни тълпи.
Змията е привързано към дома си – дупката. Недейте да предприемате дълги пътувания! Тя има навика рязко да сменя посоките, затова планирането на ситуациите ще бъде трудно. Лично аз още през април тръгвам на пътешествие. Преди месец си купих самолетния билет до Катания на остров Сицилия и това е само началото.

Нали ви казах, не ме е страх от змии. Само от внезапни промени – както всички останали. Но не смятам да заглушавам този страх по традиционния начин: с пироефекти, пожелания, предсказания, хороскопи и други типични за новогодишните празници ритуали. Очаквам 2013-а да пълзи на зигзаг между хубавите и лошите дни не по-пъргаво от 2012-а. Ще бъда нащрек и няма да я оставям да ме ухапе.

 

източник: сп. Тема

Ирина Вагалинска

Тагове: змии усещане за несигурност внезапни спомени