Елхово – райско кътче край река Тунджа – тема за България – Idi.bg

20
Добави коментар
tao
tao

 

 

Елхово се намира в област Ямбол и е вторият по големина град в областта. Разположен сред плодородно поле на левия бряг на река Тунджа между Странджа и Сакар. Елхово е единствения град в Европа, където в радиус от 6 км са разположени цели три резервата с обща територия от 708,83 хектара. Тук има музей, който е включен в Стоте национални туристически обекта.

 

 

 

Благоприятните природни условия на района благоприятствали появата на човешки живот още преди 6000- 4000 г. пр. Хр. За това свидетелстват запазените селищни могили, откритите оръдия на труда и изработената на ръка керамика. По времето на хан Крум (802-814 г.) регионът е включен в пределите на държавата. Доказателство за това е известният Хамбарлийски надпис, който е открит в околностите на днешното село Маломирово.

 

В околностите на Елхово се намира ждрелото на река Тунджа „Даркая“ (в землищата на селата Радовец и Лесово и обхваща площ от 19 хил. декара). Тук има 149 вида птици, 8 вида земноводни, 21 вида влечуги и други защитени и редки растителни и животински видове.

 

Интересна е и пропастната пещера „Дрънчи дупка“, която има денивелация 24 м., дължината й е 27 м., а на дъното й тече подземна река. Тя се намира в живописна местност на 2 км от село Мелница в карстов район с няколко извора. Входът на пещерата много наподобява входа на родопската „Утроба” но разликата е, че никога не е огряван от слънце, тъй като се намира на северен склон.

 

 

 

Отделете време и за тракийските слънчеви светилища. Те се намират се на около 20 км. южно от Елхово, в западните разклонения на Дервентските възвишения, на 3,5 км южно от село Мелница. Върху пресечения хълмист терен са изсечени над 200 диска с различен диаметър. Край село Голям Дервент се намират и два долмена, които се считат за най-значимите находки от времето на древна Тракия. Това са най-големите подобни долмени, откривани досега – дромосите (коридорите) им са покрити, а това е много рядко срещано. Единият от долмените е и единственият, на който входната плоча е орнаментирана с релефни изображения лабрис (взаимно захапващи се змии и лабиринт).

 

 

Тракийската могила край с. Борисово също си заслужава посещенито. Тя е известна с намерената там тракийска колесница с емблема ягуар от римско време. Тя е открита от проф. Даниела Агре. Колесницата е безпрецедентна находка за Европа, защото е единствената луксозна четириколка, намирана по нашите земи във вида, в който е положена в земята. Това ни дава представа как действително изглеждат тракийските колесници.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1663 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност