Биофлавоноиди » Форум » Мнения | Fhl.bg

32
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

 
Какво представляват  биофлавоноидите?
 
►Биофлавоноидите представляват група витаминообразни водоразтворими растителни пигменти, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали (молекули с нестабилни и неравномерни връзки между електроните, които увреждат клетките).
►пигменти с растителен произход. Свързват се с жълтата, червената или синята пигментация при някои плодове, цветя и други.
►Те са група полифенолни антиоксиданти.  Химическата им форма е производна на глюкозата – съдържат глюкозно съединение с хидроксилна група на друго вещество.
 
Какво е основното им значение:

Мощни антиоксидати

Укрепват стените на капилярите –имат т.н. Р витаминна активност
 
Какви здравословни ползи черпим от биофлавоноидите:

Биофлавоноидите се свързват със свободните радикали и  проявяват по-мощно антиоксидантно действие от класическите антиоксидантни хранителни вещества като витамин С, Е и бета-каротин, подпомагайки изчистването на организма в дългосрочен период

имат профилактичен ефект срещу някои видове рак.

Съдържат голямо количество витамини и особенно витамин С.

Предпазват от диабет

предпазват LDL холестерола от окисление

имат антибактериално и интоксикиращо значение

Подпомагат кръвоносната система

Укрепват имунната ни система

биофлавоноидите подтискат секрецията  на хистамин,от там подтискат и  алергичните реакции

защитават и от стомашни болести

антиокисляващ и детоксикиращ ефект
 
 
Видове биофлавоноиди:

Бифлавоноидите са ни познати покрай витамините. Известно е, че те например предпазват Витамин С от окисление и го съпътстват, увеличавайки полезните му функции. Витамин Р е всъщност съставно вещество на няколкостотин биофлавоноида. Витамин Р съпътства витамин С, заздравява капилярните стени, намалява окислението и изобщо има повечето ефекти на биофлавоноидите, разгледани по-горе. При приема на витамин Р е добре да се спазва пропорция с прием на витамин С. Витамин Р е водоразтворим, не се предозира. Самият той обаче се окислява и деактивира с времето, топлинната обработка на храните му е враг номер едно. Няма да успеем да представим всички срещани видове биофлавоноиди. Ще разгледаме в общи линии само три от най-често срещаните:

Кверцетин
Широко срещан, почти във всички комплксни източници на биофлавоноиди, особено в цитрусите. Счита се за най – активният флавоноид. Има антивъзпалително действие. Именно той въздейства на хистамина като анти – алерген. Той има активиращо анти – оксидантно действие и действа като защита на витамин С в организма. С него се свързват антидиабетични въздействия на биофлавноидите. Приписва му се и антиракова защита.
Срещан най-често в какаото, но наличен и в червеното вино и зеленият чай, този биофлавоноид се счита ключов и проучван за кардиологичното здраве. Освен това има и силен  антиоксидантен ефект; смята се че той не просто разбива (или реагира с) свободните радикали, а има цялостен процес на разграждането и изхвърлянето им от организма.
Съдържащи се в плодове като ягода, вишна, боровинка и много други, тази обширна група биоактивни вещества намира доста широко приложение в медицината. Освен обичайното антиокасидантно въздействие и извеждане на свободни радикали извън организма, те имат свойството да повишават вътреклетъчните нива на витамин С. Тази група вещества заздравяват кръвоносните съдове и помагат срещу кръвосъсирването. Не на последно място тази група вещества задържат разграждането на най – важния белтък в човешкото тяло: колагенът, основно съставящ съединителната тъкан, кости, стави, хрущяли, сухожилия и кожата. Вещества от тази група се използват и в стоматологията за превенция на зъбен камък.

Има и ред други биофлавоноиди, като хесперитин, рутин, малвидин, тангеритин, кемпферол и др.
 
Източници биофлавоноиди:

Цитроси

Чай-черен и зелен

Вино

Какао

Дребни плодове- малини, къпини, ягоди, касис, боровинки, черници и др.

Орехите и мн.др храни

Биофлавоноидите активират токсичната защита на организма, а в някои случаи се смятат и за производни на т.нар. фитоестерогени, тяхната употреба дългосрочно в концентриран вид не е препоръчителна,но за сметка на това в натурален вид биофлавоноидите задължително трябва да присъстват в менюто ви!