Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Диета Зоната – Основни принципи

30
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

   „Зоната“ е определeна като състояние на организма, в което той работи оптимално. Какво значи оптимално? Това е кондицията, при която човек не се уморява физически и умствено и няма проблеми с излишни мазнини. Диетата е създадена от доктор Бари Сиърс,  учен с висока репутация в биохимията. Той създава Зоната, за да подпомогне борбата с увеличаващите се сърдечно съдови заболявания.

 

 

 

Основни принципи в Диетата Зоната:

 

   За разлика от диетата на Аткинс тя не елиминира напълно въглехидратите. Препоръчителното съотношение на основните хранителни вещества е:

 

1. Балансирано хранене-всяко хранене  трябва да съдържа

 
– 40% въглехидрати,
– 30% мазнини,
– 30% белтъчини.

Д-р Сиърс препоръчва да се ядат много сурови зеленчуци, плодове, ядки, храни, богати на протеини, и да се пият по 8 чаши вода дневно. Трябва да предпочитатe ненаситените пред наситените мазнини. Изключват се от диетата полуфабрикатите и много солените блюда.

 

2. Включвате определен брой  „хранителни блокове“

 

За да отслабвате трябва да включвате определен брой „зона блокове“ във всяко хранене.

Броят на „зона блоковете“ които трябва да приемате ежедневно се изчислява в зависимост от теглото, височината, и съотношението на обиколките на корема и ханша при жените или талията и китката при мъжете. Като цяло колкото по- едри сте толкова повече „зона блокове“ са ви необходими.

 

3. По-честото хранене с по-малки количества.

Обменните процеси се ускоряват след всяко хранене. Затова се хранете често и с малки порции. Така ще усвоите пълноценно хранителните вещества и няма да предизвикате негативен отговор от страна на метаболизма за дългите часове, през които сте без храна.Стремете се да се храните на интервали не по-големи от четири часа.Оптималният вариант е с 3 основни хранения – Закуска, Обяд и Вечеря плюс 2 допълнителни закуски, едната следобед, а другата преди лягане.

 

4. Винаги правете храненията си в точно определен час.

   Закуската трябва да е най-много до час след събуждането, обяда до 5 часа след закуската. Следобедната закуска- 5 часа след обяда. Следва Вечерята – 2 до 3 часа след това и последното хапване е късната закуска, но не трябва да е по-малко от час преди лягане.

 

5. Да ядете по равен брой и от двата вида храни -протеинови и въглехидратни

 

    Ако винаги следите да хапвате 40% въглехидрати и по 30% протеини и мазнини – ще поддържате в организма си баланс на двата хормона инсулин и глюкагон

 

 

 

Механизъм на действие

 

    Хапването на много въглехидрати е равнозначно на по-голямо производство на инсулин. Инсулинът е отговорен за натрупването на мазнини в коремната област и ханша. Спасението са протеиновите храни. Защо? Защото те предизвикват секрецията на друг хормон – глюкагон, който има обратно действие на инсулина. Докато инсулин се секретира усилено от панкреаса, когато са високи нивата на кръвната захар, то глюкагон се произвежда, когато те са ниски. В резултат на действието на глюкагонасе стимулира черният дроб да отдели гликогена в него (това е резерв от глюкоза), за да се използва като енергия за организма. Така започва и горенето на подкожните мазнини.

 

 

Fitness & Health lifestyle