Обичаите и традициите на Мексико – тема за Мексико – Idi.bg

18
Добави коментар
tao
tao

 

 

Някои мексикански обичаи са добре познати по света и особено на хората, изповядващи католицизма, тъй като много от обичаите в Мексико имат религиозни корени. Тази централноамериканска държава има очарователна и цветна история, от която произтичат и разнообразните външни влияния в мексиканските обичаи. Ето и някои от най-интересните обичаи и традиции в Мексико:

 

Традиционна музика

 

 

Културите на ацтеките, маите и иберийците са оказали своето влияние върху културата на Мексико. Музиката е играла важна роля и когато за около 300 години Мексико е била испанска колония, това разбираемо се е отразило и на музикалната традиция в страната. Традиционната музика е не просто един от обичаите в Мексико, но и придава идентичност на всеки регион в страната, което я превръща в една богата и интересна част от историята. Един от най-популярните и разпознаваеми типове музика е тази на мариачите, която е създадена в Jalisco.

Сватбени традиции

 

 

Една от традициите, които се свързват с мексиканските сватби е тази, при която свещеникът дава 12 златни монети на младоженеца, който след това ги предлага на своята булка. Този мексикански обичай е свързан с Исус Христос и неговите 12 апостола. Той символизира желанието и възможността на младоженеца да се грижи за своята бъдеща жена по време на брака. Друг от сватбените обичаи в Мексико гласи, че кръстниците също са част от брачната церемония, като дават на двойката Библия и молитвена броеница. Те са спонсори на сватбата и покровители на булката и младоженеца.

Чинко Де Майо (Cinco De Mayo)

 

 

Това е една от най-важните дати в мексиканската култура. На този ден се празнува победата на Мексико над Франция през 1862 година в битката при Пуебла. Празненствата помагат на младите да разберат важността на този ден и неговото значение за Мексико. Из цялата страна се организират изложби, на които се представят всякакви изкуства и занаяти.

 

Коледа в Мексико

 

 

Коледните обичаи в Мексико остават тясно свързани с католическите корени. La Posada започва на 16-ти декември и се провежда всеки ден до Бъдни вечер. Процесия носи младенеца до сцената с Рождество в местната църква в опит да се пресъздаде търсенето на подслон от Дева Мария и Йосиф във Витлеем. Традиционно се пеят приспивни песни на новородения Исус по време на месата в полунощ, позната като La Misa Del Gallo. Тогава фигурата на Исус се полага в люлката. На 6-ти януари е времето, в което се подаряват подаръци на децата и този ден се нарича Dia de los Reyes (Денят на тримата крале).

 

Сиестата

 

 

Сред разнообразните и древни традиции на Мексико са и такива, които или са били забравени, или просто са отминали. Сред втория вид е и популярния обичай, познат като „сиеста“. Магазините се затварят за няколко часа следобед, което позволява на собствениците и служителите да си починат. Макар че все по-забързаният начин на живот в градовете е причина този обичай да отшумява, в селата сиестата е един от старите обичаи, които все още доминират.

 

Борбата с бикове

 

 

Макар че борбата с бикове е нелегален спорт в много други държави по света, в Мексико все още се организират такива борби. Това наследство идва от Испания и е една от популярните традиции. Борбите с бикове привличат разнообразни и големи тълпи към арените.

 

Пинята

 

 

В днешно време пинятата е позната гледка на много празненства. Този особено приятен мексикански обичай е придобил популярност навсякъде по света. Пинятата може да представлява глинено гърне, което е пълно с плодове, бонбони и сладки, а може и да е направена от хартия – често във формата на магаре. Пинятата има цветни украшения, гирлянди, панделки и закрепено за нея въже. Пинятата се закачва някъде и децата с превръзки на очите се опитват да я счупят, за да съберат лакомствата, които са скрити вътре. Доста възрастни също не биха отказали шанса да се позабавляват!

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1760 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност