8 март – Международен ден на жената

8
Добави коментар
ioio55
ioio55

Категории

 » Взаимоотношения

 » Дом и градина

 » Животни

 » Здраве

 » Изкуство

 » Коли

 » Компютри

 » Красота

 » Празници и тържества

 » Родители

 » Храни и напитки

 » Други

Обувки
Боти
Ботуши
Чанти

 
Категория: Празници и тържества
     Добавил: Таня Вълчева8 март – Международен ден на женатаКалендарното време е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се в Ню Йорк на 8 март 1857г. По предложение на Клара Цеткин, направено на Втората международна конференция на жените – социалистки в Копенхаген през 1910г., се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.
Участничките във Втората международна конференция на жените –комунистки през 1920г. В Москва също препоръчват Осми март за международен ден на жената. Предложението се гради върху станали събития: на 8 март 1917г. Работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма; на същата дата през 1890г. с груба разпра е закрита женска демонстрация в Чикаго.
За пръв път Международният ден на жената се чества през 1911г. в Германия, Австрия, Швейцария и Дания, а през 1913г. във Франция и Русия.
В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911г.; през 1915г. е първото публично честване. След 1960г. честването взима особено широки размери и става любим празник на жените във всички възрасти.
За децата този празник е на мама.

 Видяна: 3395 |  
 Коментари:0

Няма коментари. Не пропускай възможността да дадеш мнението си или да допълниш съвета.