Френската интервенция в Мали устройва САЩ | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Френската интервенция в Мали устройва САЩ
Пентагонът претърпя голямо унижение, след като обучавани от него малийски офицери дезертираха при ислямистите

16 Януари 2013 14:07
0

принтирай

|

текст

Френската военна интервенция срещу въоръжените ислямисти в Мали е удобна за Вашингтон, който не е склонен да се въвлича пряко в нов конфликт и предпочита да се ограничи с логистична помощ и обучение на малийската армия.

Пентагонът обеща веднага щом се уредят правните въпроси около подкрепата за военна операция да предостави транспортни самолети, зареждане с гориво във въздуха и разузнавателни самолети в помощ на френската инициатива.

Американските представители обаче дадоха ясно да се разбере, че правителството на Обама не смята да се ангажира в по-голяма степен в нов конфликт в момент, когато САЩ започват „да виждат светлина в тунела“ в Афганистан.
„Съединените щати много внимават да не се впуснат в нова сложна операция, представена като много по-лека, отколкото е в действителност“, обяснява Стефани Пезар, експерт в „Ранд корпорейшън“.
„Те не искат да поемат риска да затънат в нов фронт, който несъмнено за тях не представлява висш стратегически интерес“, допълва тя.

Наред с това САЩ изглеждат напълно доволни от френската интервенция и споделят позицията на Париж по въпроса, както съобщи Белият дом. Вашингтон дори я приветства.
„Поздравявам Франция за предприетите действия“, заяви американският министър на отбраната Лион Панета в самолета на път за европейската си обиколка.
Оценявайки като „абсолютно ключово да се спре настъплението на терористични групи на юг“, Държавният департамент също заяви вчера, че гледа „много благосклонно“ на френската военна операция.
„Ние вече им предоставяме разузнавателна информация и проучваме подробно въпроса за въздушния транспорт“, уточни неговата говорителка Виктория Нюланд.
Председателят на Комисията по външни работи в Камарата на представителите Ед Роуз, от своя страна, изрази задоволство от факта, че „Париж разбира какви са залозите“ в района и се е намесил.

Неловко положение за Пентагона

За Вашингтон ислямисткият пробив, довел до френската интервенция, повдига въпроса за ефикасността на политиката му за контриране на екстремистките групировки в Африка чрез обучаването на местни армии.
САЩ се надяваха, че са съдействали за появата на ново поколение малийски офицери, но някои обучени части дезертираха, заедно с оръжието и целия си обоз, при ислямистките бойци. През март 2012 г. офицер, обучен от Вашингтон – капитан Амаду Саного – оглави държавен преврат в Мали, принуждавайки американците да преустановят военната си помощ. Това беше доста притеснително за Пентагона.
„Бях дълбоко разочарован, че обучен от нас военен участва в свалянето със сила на законно избрано правителство. Не можем да определим това другояче освен като недопустимо“, довери през декември миналата
година генерал Картър Хам, оглавяващ африканското командване на американските сили.

Малийските събития охладиха желанието на Пентагона да се ангажира в по-голяма степен на място, при положение че воюва на различни фронтове повече от десетилетие.
„Съединените щати, които участваха в обучението на малийската армия известно време, са наясно какви са способностите й и каква работа остава да се свърши“, казва Стефани Пезар. 

Заплахата от страна на „Ал Каида в ислямския Магреб“ (АКИМ), която Вашингтон смяташе за относителна, обаче придоби ново измерение слез смъртта на посланика на САЩ в Либия през септември миналата година, а американците осъзнаха, че след рухването на режима на Кадафи АКИМ е укрепнала и е сложила ръка върху либийските оръжейни запаси.

Благоразумието на САЩ датира отпреди настъпление към Южно Мали на ислямистите, довело до френската намеса, напомня Стефани Пезар. „Това промени доста неща и би могло да промени и американските виждания“, казва тя.

Дан де Люс, Франс прес

 

източник: БТА

Temadaily/Владимир Савов

Тагове: Мали интервенция Франция