Велико Търново

16
Добави коментар
hubabuba
hubabuba

Велико Търново е град, чийто дух олицетворява България, нейните дълбоки корени и пътя и към бъдещето.

Днес всеки, посетил Велико Търново, остава запленен от красотата и величието на града, от неговите забележителности, от атмосферата, която съчетава минало и настояще и превръща Търново в едно притегателно място. Място, където човек може да види калдаръмени улички и модерни транспортни възли, живописни стари къщи и съвременни сгради, веселящи се млади студенти и приседнали привечер по историческата улица „Гурко“ старици.

През многовековното съществуване на града тук са създадени и съхранени неповторими паметници на културата, свързани със славната история на българския народ. Запазените останки от крепостите, дворците и църквите са неми свидетели на разцвета на българската култура през XII -XIV в. Тук всеки камък говори за героичния път на българския народ през вековете – за осводбодителното въстание през 1185г.  Срещу Византия, за прочутата битка при Адрианопол през 1205г. и пленяването на императора на Латинската империя Балдуин Фландърски, за славната победа при Клокотница, за тържественото влизане на победителя Ивайло през 1278г. във Велико Търново.

Всеки камък на Царевец или Трапезица напомня епичните боеве за защита на столицата и на българската държава през 1393г. срещу османския завоевател. Руините свидетелстват за зверската разправа със защитниците и варварското опостушение на културните паметници от поробителите.

Велико Търново грабва посетителя от пръв поглед с изключителното си местоположение. Той сякаш е изсипан върху стръмните хълмове край причудливите завои на Янтра, декориран от дантеления скален венец. Буди възторг и пленява всеки гост преди всичко с къщите си – леки, накацали една върху друга, стаени една до друга, като че ли на всяка от тях природата е определила мястото и формата.

Това е град, който прави впечатление и въздейства с оригиналната си, неповторима, специфична възрожденска архитектура. Тя оставя неотразимо впечатление, което няма равно на себе си.