Време за мъже – Сицилия, домът на мафията

1
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

Чувал си за мафията, но малко има сред живите, които могат да ти кажат, че са я видели с очите си, брато.

Думата “мафия” има своето значение. Според някои източници това е съкращение от думи – M.A.F.I.A. — „Morte Alla Francia Italia Anela“ — „Италия копнее за смъртта на Франция“. Изобщо не си мисли, че в България има мафия, както тази на Ботуша. У нас просто има хора, които се вживяват повече отколкото трябва след като са гледали “Кръстникът” и “Белязания”. Филми, които най-много се доближават до същността на най-голямата престъпна организация.

Мафията, брато, има собствена йерархия, ритуали, система от поощрения и наказания. Трафикът на наркотици и оръжия, скланянето към проституция, рекетът, хазартът и строителни афери са типичното ѝ поле на изява. В това число могат да влизат и лихварството, отвличането на хора за откуп, обирите.

Отначало „мафия“ се отнася само до сицилианската Коза Ностра, първоначално създадена с цел да защитава слабите и да пази честта на бедните. Останалите италиански криминални организации имат други имена (неаполитанската камора, калабрийската ндрангета, апулийската са̀кра коро̀на унѝта). С течение на времето обаче терминът добива все по-широко значение и става все по-употребяван.

Сицилия, тук се роди мафията

Началото

Първите исторически сведения за сицилианската мафия са от XIX в. и се появяват в триъгълника, образуван между градовете Палермо, Трапани и Агридженто. Историята й се преплита с тази на италианската страна, като следва всичките й най-важни събития през следващите 150 години – освобождаването на Сицилия от Бурбоните, обединяването на страната, фашизма и така до наши дни, брато.

През 1812 г. Бурбоните, властващи дотогава в Сицилия, отменят феодалните отношения в района, но придобивките на феодалите, т.нар. барони, остават до 1860 г., съединението на Италия. Защитата на тези феодални имения се е осъществявала от наемници, като по време на последния бурбонски крал около 1812 г. е имало 3 добре обособени гвардии- т.нар. габелоти, компание д`арми и бандитите /бриганти/, които са произлизали от различни прослойки на обществото и съответно са защитавали всеки своята прослойка. Отношенията между тези три защитни групи са били противоположни – на взаимно разбирателство или на конфликти. Още през 1840 г. Лудовико Бианкини, висш служител при двора на Бурбоните, информира, че почти всички земеделски собственици в Сицилия плащат на бандитите т.нар. компоненде /le componende/ годишни парични откупи, за да не бъдат закачани.

“Това са правителства в правителството” по думите на Пиетро Кала Улоа, главен прокурор тогава в гр.Трапани.

По време на обединителната война мафията взима участие на страната на Гарибалди. През 1859 г. е поръчано и съответно изпълнено убийството на Манискалко, директор на полицията в Палермо. В следващите десетилетия тайната организация се разраства, като през 1874 г. е отбелязано в едно писмо на префекта Распони до министъра на вътрешните работи, че тя се разделя на хора, извършващи престъпленията по поръчка, и ръководство, т.нар. хора с жълти ръкавици.

В края на XIX в. и началото на XX в. мафията завзема серните мини и солниците на острова, като разраства изнудваческата си дейност. Селскостопанският транспорт също е бил в нейни ръце. Освен това селскостопанската продукция е трябвало да се продаде и заради това мафията слиза в градовете, като още през 1875 г. учредява търговски сдружения за продажба на брашно и млечни продукти. За съжаление селският мафиот се превръща и в сицилиански банкер. От тази година започва и натрупването на първоначалния мафиотски капитал. Но мафиотската прослойка все още е била малобройна и под нивото на благородниците и буржоазията. Мафиотите, умирайки, не са оставяли почти нищо на своето потомство, а синовете им са продължавали тяхната дейност, изнудвайки, убивайки и отвличайки.

Сицилианското градче Корлеоне

Разрастването

В Италия до 1946 г., когато пада монархията, високите държавни дипломатически и военни длъжности са били монопол на благородническите семейства. През периода 1875-1920 г. представители на мафията влизат в парламента и Сената, като това са цивилни хора, които са “съветници на мафията” и защитават техните интереси, а тя им разчиства пътя нагоре във властта. Много от синовете на мафиотите стават лекари, адвокати и нотариуси, като за тяхното обучение е плащала именно криминалната организация. Изнудването в селскостопанските райони става непоносимо и това е една от причините за голямата емигрантска вълна от 1880 до 1913 г. – почти 800 хиляди души. Властта на мафията в цяла Сицилия се утвърждава в периода 1880-1920 г. Пример за нейната вездесъщност е убийството през 1909 г. на Джо Петросино, лейтенант от нюйоркската полиция, дошъл да разследва корените на новопоявилата се американска Коза ностра. В периода 1901-1909 г. в Сицилия са извършени 5084 убийства, т.е. една трета от всички убийства в Италия през този период.

Коза ностра

Това е най-голямата мафиотска организация в Европа и една от най-силните в света. Властва над своята територия и извършва рекетьорска дейност т.нар.пицо. Основните и` центрове са в Сицилия /Палермо, Трапани, Марсала, Агридженто, Катания/, като клоновете и` се разпростират в много италиански области, в Щатите, Канада, Германия, Швейцария, Франция, Великобритания и Русия. Наброява около 5000 членове и 20 000 съподвижници. Настоящото ръководство на Коза ностра се представлява от корлеонците от Палермо. Това са известните с кръвожадността си Тото` Рийна, Бернардо Провенцано, Леолука Багарела. И тримата са в затвора. Те са отговорни за варварските убийства на много политици, магистрати (Фалконе и Борселино), но и на журналисти.

Няма асфалт, брато, а жертвите буквално са стъргани с мистрия от земята

Атентатът

Джовани Фалконе, заедно със съпругата си Франческа Морвило и трима полицаи телохранители: Роко Дичило, Антонио Монтинаро и Вито Скифани, са убити на 23 май 1992 г. на магистралата А29 между Международното летище на Палермо и самия град Палермо. Бронираният автомобил Fiat Croma, в който пътува известния магистрат, е взривен от мощна бомба (над 1 тон тротилов еквивалент) с дистанционно управление, заложена под един от водосточните канали, под магистралата. След взрива над 500 м от асфалта буквално липсва.

Организатор на убийството е видният мафиотски бос Салваторе Рийна с прякор „Тото Рийна“, а пряк изпълнител на атентата е неговият кръщелник Джовани Бруска по прякор „Свинята“. Само 2 мес. след смъртта на Фалконе Рийна организира още едно гръмко покушение, в резултат на което е убит друг влиятелен магистрат – Паоло Борселино.

Структура на сицилианската мафия

Структурата на сицилианската мафия е вертикална. Главата на семейството /capofamiglia/номинира свой заместник /sottocapo/, съветниците си и шефовете на десетте/capidecina/, които организират “хората на честта”, или изнудвачите. В Коза ностра се влиза или по повикване /chiamata/ или по убеждение /cooptazione/, след като си положил клетва. Новакът е заведен на специално място, където присъстват няколко от възрастните членове на семейството. Най-възрастният му обяснява, че влиза в организация, която защитава слабите и безпомощните. Раняват пръст от ръката му, а кръвта се накапва върху свещено изображение. След това то се поставя в неговата ръка и се изгаря. Понасяйки горенето на хартията, той се заклева тържествено да следва принципите на Коза ностра, като заявява: “Нека и моята плът изгори като тази икона, ако не спазя клетвата си.” Само след този ритуал той е представен на капо фамилия.

Семейство Корлеоне от Сицилия наистина съществува

Дейностите на Коза ностра

Нейните дейности са неограничени – международният трафик на наркотици (каналите, контролирани от сицилианската мафия, и досега са най-сигурните), финансови и инвестиционни спекулации, пране на мръсни пари, изнудвания, контрабанда с оръжие, преработка на твърди градски и индустриални отпадъци.

Камора /la camorra/

Това е единственият мафиотски феномен, чиито корени са градски. Упражнява контрол над своята територия и е в тесни връзки както с най-бедните прослойки на населението, така и с политици по върховете на държавата. В момента в района на Кампания действат 111 семейства с над 6700 съподвижници. Пипалата на Камората са сигнализирани в Холандия, Германия, Румъния, Франция, Шотландия, Испания и Португалия, Доминиканската република.

Дейности на Камората

Ареалът им на действие е безграничен. Започва от изнудване, контрабанда с цигари, трафик и разпространение на дрога, парични измами за сметка на ЕС, отвличания и кражби, контрабанда на месо и оръжие, трафик на хора.

Ндрангета /’ndrangheta/

Ндрангетата е от областта Калабрия и в момента е една от най-силните криминални организации. Тя разполага с подставени политически лица и свои тайни служби, като все още не е така разкрита като Коза ностра. Най-важното е, че има разклонения в Италия и целия свят – Боливия, Щатите, Франция, Русия, Испания, Швейцария, Канада, Австралия, България и бившата Югославия. Едно от най-добрите определения за нея е дадено от Жул Тингуел, заместник-прокурор на щата Флорида в гр.Тампа:”Тя е невидима, като другата страна на Луната.” Допреди едно десетилетие тя се подценяваше и се смяташе за клон на Коза ностра, но последните данни на ДИА (Дирекция разследвания антимафия) към италианската полиция, сочат, че тя наброява 6000 членове и 155 подразделения.

Структура на Ндрангета

Ндрангетата има хоризонтална структура. Всяко семейство контролира изцяло своята територия, като има монопол върху дейностите – легални и нелегални. Всички служещи на клана са негови роднини, като за да заздравят своите връзки, клановете са се женели помежду си. Така всички са били роднини. Така се гарантира и до днес, че никой няма да проговори и да стане”pentito” – разкаял се. След 1985 г. вследствие на кръвопролитните борби между клановете се образува един ръководен орган, наречен Санта, с представители на всички най-важни семейства.

Снимката е направена пред кръчма в италианското градче Корлеоне. По улиците има и сергии, където продават тениски с лика на Дон Вито Корлеоне и Майкък Корлеоне от култовия филм “Кръстникът”

Дейностите на Ндрангета

Областта Калабрия е един от най-големите кръстопътища и складове на оръжие. Другите 2 големи дейности са международен трафик на наркотици и изнудванията. По думите на висш магистрат дори и хората със свободни професии се изнудват в Реджо Калабрия.

Сакра Корона Унита /la sacra corona unita/

Това е името на четвъртата мафия според данни на Еуриспес – наблюдател на криминалните феномени в Европа. Според тях тя се състои от 47 клана с 1561 участници и действа в югоизточния район на Италия – областта Пулия. Разбира се, в сравнение с другите това е малка организация. Почти всички нейни познати босове вече са арестувани.

Структура на Сакра Корона

Тя е организирана хоризонтално с няколко самостоятелни клана, които се подчиняват на общите интереси. Неин главен бос е бил Додара. Ритуалите по приемането в тази организация са по-сложни и мистични в сравнение с другите, като участници в нея са не само и жени, но и юноши. Две важни дами от тази организация са Доменика Бионди, съпруга на боса Роголи, която след неговото арестуване заема мястото му. Другата е сестрата на боса Ричи, която е била певица през 80-те години. Тя внася и разпространява дрога от Южна Америка в клубовете, където е пеела.

Оме́рта

Всички членове от клановете в италианската мафия са подложени на Оме́рта (на италиански: omertà — мъжественост, чест) е обет за мълчание. Включва следните принципи:

    има само една причина да се напусне организацията — смърт;
    обидят ли член на организацията, обиждат цялата организация;
    правосъдие раздава само организацията;
    членовете на организацията се подчиняват на главата на организацията безпрекословно;
    предателството води до убийство на предателя и всички негови роднини.

Девизът на италианските мафиоти е: „Memento mori“ (превод – „Помни че си смъртен“, „Помни че ще умреш“ или „Помни смъртта си“).

По материали от Държавния архив на Република Италия, както и от архива на квестуратите в гр.Палермо и гр.Трапани и официални комюникета на италианската полиция.