Топлоизолация | Izo.bg – Топлоизолация от 19 лв/кв.м

22
Добави коментар
izo.bg
izo.bg

Всичко, което трябва да знаете за топлоизолацията

С днешните високи цени на електроенергията се увеличават и подобряват механичните изолационни продукти предлагани на пазара в световен мащаб. Проектанти и собственици на различни съоръжения имат все по–голям интерес към намаляване потреблението на енергия чрез увеличаване на енергийната ефективност. Имайки предвид ежегодно нарастващите цени на електричеството интереса към топлоизолационните материали нараства правопропорционално.

Топлоизолацията в дома спомага за поддържане на комфортна жизнена среда, чрез поддържане на вътрешната температура и намаляване на енергийните разходи. Основната цел на изолацията е да създаде бариера около сградата, посредством стените, пода или покрива, като предпазва проникването на топъл въздух през горещите летни дни и студен въздух през мразовитите зимни дни.

Тъй като по-голямата част от топлината се придобива и губи посредством покривите и стените, това са и районите, които имат най-голяма нужда от топлоизолация, за да се създаде уютен и енергоефективен дом.

Как работи топлоизолацията?

През горещите дни от май до септември бетонените покриви и стени изложени на слънце без изолация започват да поглъщат топлината от околната среда, и тя се излъчва във вътрешността на сградата. Това от своя страна води до повишаване на температурата в дома, което е изключително неприятно по време на летния сезон.

Точно обратното се случва през зимата, когато топлината в дома се абсорбира от вътрешността на сградата и се отдава в околната среда. Това води до значителни топлинни загуби и постоянно чувство за студ.

Топлината винаги се движи от горещо към студено, а единствения начин да се прекрати този процес е чрез поставяне на топлоизолация. В една къща или апартамент с топлоизолация топлинния поток през тавана, пода и стените е значително ограничен, като степента зависи от топлинната проводимост на инсталирания топлоизолационен материал.

Добрата топлоизолация ще попречи на топлината да се източи през покрива и стените, като по този начин се запазва комфорта в дома и разходите за електроенергия спадат драстично.

Изолацията на вашия дом, е като да носите яке през зимата, и да стоите под чадър през лятото.

Всеки дом с инсталирана топлоизолация намалява разходите за отопление и охлаждане на дома с до 40%. Това означава солидни спестявания от разход на енергия и по-малко замърсяване на околната среда. Парите спестени от намаленото потребление на енергия значително надвишават цената, която се плаща еднократно за поставяне на топлоизолационния материал.

Ефективността на изолацията се определя от множество фактори, като най-важна е термичната проводимост на материалите. Тази стойност показва устойчивостта на материала при пренос на топлина. Това е общата стойност, която се ползва в строителната индустрия за сравнение на отделните изолационни материали. Това е най-важния фактор определящ ефективността на продукта, но не е единствен. Другите, на които е нужно да обърне достатъчно внимание от всеки потребител са: цените, безопасността и самата приложимост на материала.

Топлоизолацията е основната част от енергийно ефективния дом. За да бъде тя полезна за вас и вашето семейство е нужно да бъде монтирана от професионалисти в областта с дългогодишен опит и широк набор от видове топлоизолационни материали, които съответстват на вашите индивидуални предпочитания. Професионалистите в областта използват следните материали:

Експандиран пенополистирол (стиропор) – за този материал са характерни огнеупорните свойства, ограничена пропускливост и минимални рискове от деформации.
Екструдиран пенополистирен (XPS) – характеризира се с трайни термоизолационни свойства, минимален риск от деформации при натиск, ограничено водопоглъщане, съвместимост с различни строителни материали, отлични огнеупорни свойства.
Минарална каменна вата – характеризира се с отлични шумоизолиращи и топлоизолационни свойства, стабилност при натиск, минимална водопоглъщаемост, трудна за възпламеняване, отлични сцепление с различни строителни материали.

За да се чувствате добре в дома си и да не усещате драстичните климатични промени топлоизолирайте жилището си. Това е единственото рационално решение за енергийна ефективност използвана от съвременния човек.

 

Снимка от: tsmontaj.com