Мобилните приложения откриват #рак? Да ама не! | Блогът на Vendo

14
Добави коментар
sown
sown

Публикувано на вторник, 22 януари 2013 г..

Силно впечатление ми направи тази публикация! Четете внимателно и не се доверявайте на подобни измишльотини 😉

„Дерматолозите могат да бъдат спокойни за това, че компютрите скоро няма да ги изместят. Ново изследване показа, че популярните мобилни приложения за откриване на рак на кожата правят страшно много грешки и на тях не може да се има доверие. Установено е, че смартфоните не се справят добре и грешат диагнозите. На този етап не трябва да имате доверие на автоматизираните приложения за откриване на меланома, информира Tech Crunch.

Дерматолог от Университета на Мисури, който не е участвал в изследването, заявява че хората не трябва да заменят посещението при специалисти с каквито и да е други методи за лечение и диагностика.

Експерти са използвали 188 снимки на кожни аномалии за да тестват популярните мобилни приложения за диагностика. 60 от тях са били на истинска меланома, а останалите 128 на доброкачествени образувания, които не са опасни.

Изпробвани са 4 комерсиални приложения. Три от тях разчитат на автоматичен алгоритъм, а четвъртото праща снимката до дерматолог, който дава мнение срещу 5 долара. От трите автоматични приложения, най-добрият резултат постигнат от едното е бил 18 диагностицирани меланоми. Другите злокачествени израстъци са определени като нискорискови. Четвъртото приложение, предлагащо консултация с истински доктор, е допуснало само една грешка.

Изследователите са решили да запазят в тайна имената на тестваните мобилни приложения.“

чрез kaldata.com

Етикети на този пост:

Здраве,
Мобилни приложения,
Рак