КНСБ: 80% от българите живеят в лишения

2
Добави коментар
a.simeonov
a.simeonov

Около 45% от домакинствата в страната живеят с до 290 лв. на човек. Повече от 80% от българите живеят в лишения, съобщи Виолета Иванова, която представи по БНР последното изследване на Института за социални изследвания на КНСБ за издръжката на живота през 2012 година.

„Голямата част от издръжката – над 48 на сто, отива за храна, най-вече за месо и хляб. Ограничават се разходите за здраве и образование“, каза още Виолета Иванова.

Средно 565 лв са необходимите средства, с които трябва да разполага един човек от 4-членно семейство, за да може да си покрива разходите: да се храни, облича и почива, спрямо нормалните български стандарти.

В София обаче издръжката на живот е значително по-голяма, отколкото в по-малките градове. Хранителните стоки в столицата са с по-висок ръст, жилищните разходи са с по-голям относителен дял, но пък безработицата е на по-ниско ниво и заплатите са по-високи.

Преди дни бяха оповестени данни на европейската статистическа служба Евростат, според които над 30% от населението на България живее в остри материални лишения.