Изследване на стволовите клетки от кръв от пъпна връв за терапия на Лупус | Bebok.eu – статии за бременността, раждането,…

5
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

Установено е, че мезенхимните стволови клетки от кръв от пъпна връв (uMSCs) могат да се използват за лечение на лупус нефритис (ЛН), когато са трансплантирани в миши модели, болни от системен лупус еритематозус (СЛЕ). СЛЕ е автоимунно заболяване с „безброй аберации (дефекти) на имунната система“ и се характеризира с различни клинични състояния, включително ЛН, водеща причина за заболеваемост и смъртност при пациенти със СЛЕ. Благоприятните резултати са докладвани в проучване на тайвански учени, публикувани в Cell Transplantation.

 

        Според автора д-р Оскар К. Лий от Националния Янг-Минг университет, медицински факултет, MSCs са показали своята имуно-модулираща способност и могат да облекчат имунния отговор чрез инхибиране (потискане) на възпалението, както и функцията на зрелите и незрели Т-клетки на имунна система. В стремежа си да проучат терапевтичните ефекти на uMSCs при лечение на ЛН, учените трансплантират стволови клетки от кръв от пъпна връв на мишка, моделирана със системни имунни заболявания, максимално доближаващи се до СЛЕ при хората.

       „Открихме, че трансплантацията на uMSC забави значително влошаването на бъбречната функция, понижи определени нива на антитела, облекчи промените в бъбречната патология и развитието на протеинурия – наличие на излишен протеин в урината, което е знак за бъбречно увреждане“, каза д-р Лий.

       Разликата в преживяемостта на лекувана двумесечна мишка в сравнение с шестмесечна довела изследователите до заключението, че най-ефикасна е ранната трансплантация на uMSC. Изследователите също така заключили, че тяхното откритие е в по-голяма полза за алогенна, отколкото за автоложна трансплантация, което би имало смисъл при автоимунните заболявания.

      „Терапевтичните ефекти, демонстрирани при това предварително клинично проучване подкрепят по-нататъшното проучване на възможността за използване на uMSCs от несъответстващи донори в третирането на ЛН“, заключи д-р Лий.

      „Способността на uMSCs да редуцират (намалят) възпалението означава, че те могат да бъдат от полза при лечението на автоимунни заболявания и това проучване подкрепя идеята за използването на не-собствени клетки, т.е. за алогенна трансплантация“, казва д-р Дейвид Ева, асоцииран редактор на Cell Transplantation и ръководител в Университета в Южна Флорида в Център за върхови постижения за застаряването на населението и възстановяване на мозъка.