12 опасни за здравето деликатеса по света – 2 – тема за Светът – Idi.bg

24
Добави коментар
galinka62
galinka62

Ако обичате да пътувате и опитвате нови авантюри, вероятно сте почитатели на необичайните ястия и деликатеси, които могат да се опитат във всяка страна. Понякога обаче това може да се окаже опасно начинание, особено ако не сте наясно с рисковете, които поемате, ако решите да опитате някои от тези вкусни ястия. Вижте няколко опасно вкусни храни по света и преценете дали си струва рискът да ги вкусите. 12 опасни за здравето деликатеса по света – 1 7. Лютфиск, Норвегия

Едно от най-странните ястия, за което много хора смятат, че е ужасно на вкус. То е традиционно ястие за северните страни и се сготвя от неосолена риба. Името означава буквално „лугава риба“, тъй като рибата се обработва с натриева или калиева основа. А това е сода каустик. Обработената риба има желеподобна консистенция. На някакъв етап от обработката съставката е с киселинност 11, понякога 12, тоест не може да се яде заради силната алкалност. Според някои хора лютфиск има вкус на сапун и е много отвратителна. Ако не се сготви по стандартните процедури тя може да се окаже отровна. Поставена в чинии и ядена с прибори, храната разяжда частично повърхностите заради содата каустик и трябва да се почисти веднага.

8. Ескамол, Мексико

Ястието има приятен вкус и се топи в устата при хранене. Всъщност тази каша се прави от яйцата на гигантски черни мравки, които пазят зорко яйцата. Ухапването им предизвиква огромни отоци, затова събирането на яйца за ескамол е истинско предизвикателство за тези, които са се захванали с тази задача. Кашата обикновено се сервира с мексиканска питка и сос гуакамоле. Тя не е толкова опасна за ядящите я, а за събирачите на съставката. Мравуняците обикновено се намират до мексиканските полупустинни растения агаве, което е американско алое maguey, а защитата от ухапване обикновено е свинска мас.

9. Кайсии

Токсични са не меките части на кайсиите, а ядката. Макар че не съдържат отрова в голям размер, чрез натрупване ядките могат да са фатални за организма. Опасен е цианогенният гликозид, който освобождава в организма цианиди. Те могат да доведат до натравяне чрез отделения цианиден газ. Този токсин може да се открие в повечето костилкови плодове, праскови, череши, бадеми, ябълки, праскови. В малки количества ядките са полезни, но не бива да се прекалява с яденето.

10. Абсент, Европа

Този спиртен екстракт е забранен в повечето страни на европейския континент. Той е обвиняван в множество грехове, психози, туберколоза и епилепсия. Името му се свързва основно с лудостта на Винсент ван Гог, за който историята твърди, че в състояние на психоза, отрязва лявото си ухо с бръснач и го подарява на проститутката Рейчъл. Напитката е с високо съдържание на алкохол и се прави от пелин. Тя съдържа алкалоида монотерпин, познат като туйон и това я прави силен халюциген и потенциален наркотик. Можете да намерите напитката в някои заведения, но консумацията й е на ваша отговорност.

11. Жаба бик, Намибия

Тази огромна африканска жаба може да е много вкусна, ако се сготви подходящо и ако жабите се хванат по време на дъждовния сезон. Тогава нивото на токсините в техния организъм спада и месото е сравнително безопасно за ядене. Ако обаче жабите са хванати извън безопасния период яденето им може да доведе до временно увреждане на бъбречните тъкани. В родната й страна жабата е вкусен деликатес. Някои антитоксични методи са поставяне на неутрализиращи парчета дървесина в съда, в който се готви месото, както и отрязването на пръстите на краката на жабата, но те не са с доказан ефект.

12. Картофи

Добрите стари картофи, които се използват масово за хранене, могат да са токсични за организма, ако не са съхранявани както трябва. Отровни са стеблата и плодовете на растението, като една от причините някога доматите да са възприемани като отровни, е именно сходството им с плодовете на картофите. Грудките са безопасни, ако не се виждат зелени части, които съдържат веществото соланин и ако се отстранят прорасналите корени на зеленчуците.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 6668 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност