7 интересни географски факта за Африка – тема за Африка – Idi.bg

84
Добави коментар
tao
tao

 

 

От бряг до бряг, от градовете до обширните пустини и савани, географските факти за Африка са доста любопитни! Континентът си остава все така очарователен и мистичен за многобройните пътешественици. Днес ще ви разкажем по-подробно за магичната Африка!

 

Люлката на човечеството

 

 

Африка се възприема като люлката на човечеството. Тя е дом на най-ранните хомо сапиенс, чиито наследници сме ние – съвременните хора. Етиопия (източна Африка) е мястото, на което са открити техните останки, датирани на около 200 000 години преди нашата ера.

 

Най-големият кратер на Африка

 

 

Той се формира преди около два милиарда години след невероятно мощен енергиен взрив (енергията се равнявала на хиляди мегатона). Кратерът се намира край днешен Vredefort в ЮАР, откъдето идва и името му – Vredefort Dome. Създаден е след удар с метеорит, а диаметърът му е 10 километра. Този удар е превърнал около 70 кубични километра скала в пара! След него нивото на кислород на Земята се увеличило до стойности, които са позволили развитието на многоклетъчен живот. През 2005 год. кратерът е включен в списъка с обекти от значение за световното наследство на ЮНЕСКО

Най-голямата пустиня в света

 

 

В Африка има много големи пустини, които оформят географията на континента, но нито една не е така величествена като Сахара – най-голямата пустиня на Земята. Тя се намира в северна Африка и се простира на около 9 065 000 кв.км, от които само около 3 кв.км представляват частично плодородни оазиси. Границите на пустинята са се променяли многократно през годините, така че не е възможно да бъдат определени с точност. Все пак, на запад Сахара граничи с Атлантическия океан, а на север с планините Атлас и Средиземно море. На изток е Судан, докато на юг – река Нигер.

 

 

Най-високата и най-ниската точка на Африка

 

 

Величественият връх Килиманджаро в Танзания се извисява на 5895 метра над морското равнище, което го прави най-високата точка на континента. Другата, най-ниска крайност е езерото Асал в Джибути, което се намира на 156 метра под морското равнище.

Най-голямото езеро в Африка

 

 

Африка може да се похвали с второто по големина сладководно езеро в света – Виктория. То се намира на плато в западната част на разломна долина в централна източна част на континента. Бреговете на езерото се мият в границите на Уганда, Кения и Танзания. То покрива площ от 69 490 кв.км, най-дълбоката му точка е 82 метра, а водите му са дом за над 200 вида риба.

Най-дългата река

 

 

Един от географските факти относно Африка е познат на всички нас – най-дългата река в света се намира именно там. Нил извира от Бурунди, а дължината й е около 6 600 километра. Водите й текат в северна посока към североизточната част на континента, през Египет и до крайната й точка – вливането в Средиземно море. Басейнът на Нил е обширен и заема около 10% от площта на Африка. Страните, през чиито територии тече реката са Бурунди, Египет, Етиопия, Кения, Руанда, Судан, Танзания и Заир.

 

Най-големите водопади на Земята

 

 

В заключение ще добавим, че Африка се гордее и със страхотните си водопади (наричани там „sipoma”)! Красивите водопади Виктория са значително по-големи от Ниагарския водопад с тяхната широчина от 1 708 метра. Те са описвани като най-внушителната водна завеса в света. През периода март-април е изчислено, че всяка минута от водопада се изливат 500 милиона литра вода! Макар че водопадите Игуасу в Южна Америка са по-широки, те са разделени на 270 отделни по-малки водопада, което оставя на Виктория „короната“ за най-голям водопад на света!

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2872 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност