Антоанета Цонева: Доверието в изборния процес е изключително ниско | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Антоанета Цонева: Доверието в изборния процес е изключително ниско
„Управляващите направиха всичко възможно да омаловажат референдума“

05 Февруари 2013 10:22
0

принтирай

|

текст

 

Доверието в изборния процес в България е изключително ниско – едва 21%. Това посочи Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда пред БНТ. „По същия начин непрекъснато пада и доверието към държавните институции“.

„Няма какво да се учудваме, когато министърът на финансите говори ангро, че за референдума са похарчени 20-25 милиона лева, а те са похарчени 13 милиона и 800 хиляди“, каза тя.

Управляващите направиха всичко възможно да омаловажат референдума, което е абсурдно, категорична е Цонева. Нали казваха, че изборите за местни избори и президент миналата година да се проведат 2 в 1, за да са по-евтини, а те струваха повече от предишните два избора, взети заедно, иронизира Цонева. Тя припомни и проблемите с изборните списъци, като каза, че е абсурд те да са били предоставени на 24 януари, след като референдумът е на 27 януари.

Загубихме повече от една година след препоръките на ОССЕ за Изборния кодекс и сега отново ще кажат, че е имало време. Затова са отговорни и институциите и политиците – те все не са подготвени. В новия кодекс, който отново ще се обсъжда в парламента има много неща, които са нонсенс. Особено в това да се вкара в кодекса понятие що е опозиция – на всички е известно кой е опозиция, който критикува. Това не може да влезе в точки и параграфи, категорична е Цонева, коментирайки нелепото обяснение на Председателката на правната комисия в НС Искра Фидосова по отношение на Атака и Синята коалиция.

 

източник: БГНЕС

Temadaily/Владимир Савов

Тагове: избори референдум купен вот купуване на гласове Антоанета Цонева