Любопитни факти от миналото

2
Добави коментар
rumelina61
rumelina61

Доказана функционалност

1905 г. – Този велосипед е една от няколкото съвременни „машинки“, достигнали форма, идеална от механична и естетична гледна точка още със създаването си. Първоначално такъв велосипед е бил замислен в осемдесетте години на миналия век във Великобритания, но завършената форма е постигната в 1905 г. Оттогава малко неща са се променили.

1918 г. – Модел №5 на прахосмукачка – Проектирана и произведена първо в Швеция, прахосмукачката стана много популярна, още повече, че бе снабдена с допълнителни приспособления за домакините.

1926 г. – Функционалната форма на стола и производството му от промишлени материали бе задача, която дизайнерите си поставиха още в началото на века. В 1926 г. холандският архитект Март Стам конструира този шедьовър на елементарната функционална логика, който освен всичкото разреши и проблема за евтино производство на столове. Столът изглежда изключително прост като конструкция, но опитайте се да го начертаете и ще видите колко мисъл е вложена в него.

1931 г. – Старият стандартен телефон, разработен в Норвегия от Ян Хелберг, е от онези произведения на промишления дизайн, които пренесоха формата си неизменена до днес. Всъщност няма техническа причина телефонът да изглежда така – общоприемлив го прави съвършенството на конструкцията.

1911 г. – Макар че много от промишлените разработки в началото на века се правят от британски фирми, германската индустрия също дава свой принос. В основана на електрическото кредо на „Дойчер веркбунд“ стои идеята, че машината не трябва да бъде закрита от красив кожух, а да се показва каквато е. Резултатът бе вентилаторът.

1931 г. – Добре известният двуобективен фотоапарат „Ролеифлекс“. Неговата форма не е търсена съзнателно от конструктора, а зависи изключително от функционалните изисквания. Все пак и този фотоапарат си остана един от забележителните примери на дизайна от ХХ век, който, веднъж установен, почти не се промени.

1934 г. – Младият английски конструктор Каруордин приложи принципите на действие на човешката става, разработвайки нов модел за настолна лампа. От първите произведения в 1934 г. до днес лампата се променя само в някои детайли и в цвета, който производителите избират.

Извадка от БТА Паралели, брой 3, 1980 г.