Айде на битака | TemaDaily.bg – Темите на деня

2
Добави коментар
temadaily
temadaily

Айде на битака
The Mall Of Малашевци представя изгубения свят на едно епохално столично тържище

05 Февруари 2013 15:14
0

принтирай

|

текст

Жалко е, че българинът няма навика да прави гаражни разпродажби. От една страна това води до замърсяване на околната среда, а от друга, което може би е по-лошо – лишава заклетите колекционери от някои предмети с голяма историческа стойност.

Изложба на фотографа Димитър Варийски ни връща към едно от последните места, в които търговията се случва без посредници – битакът в квартал „Малашевци“.

Мястото, наречено от Варийски The Mall Of Малашевци e контрапункт на лъскавите гигантски търговски центрове и ни връща към съботно-неделните пазари от началото на ХХ век.

Тук ще видите прашасали спомени от социализма, електроника, излязла от употреба, видеоигри за някои от първите конзоли, кукли, отпреди Барби епохата и най-различни предмети, които по случайност не са се озовали в контейнера за боклук (или пък са излезли оттам с любезното съдействие на някой клошар).

Изложбата The Mall Of Малашевци се появи за пръв път през април 2012-а, а днес отваря врати отново в кафето на центъра за фриленсъри betahouse на 5 февруари от 18.30 до 21.30 часа. Там ще можете да видите както най-доброто от блога на Димитър Варийски, така и някои непоказани до момента кадри.

 

Културизъм за жени и ръкавици – вероятно продавачът е решил, че могат да бъдат използвани за фитнес.
Или просто… каквото е имал, това е сложил.

Само тук можете да намерите вибратор за козметичен масаж, икона, четка за обувки и фенер на едно място.Магнетофон Grundig – истинска находка за коленционерите или интересен аксесоар са интериора на някой бар.Polaroid-оподобни снимки. Да речем от 90-те.Типична битачна атмосфера.Психеделичен пуловер.Продавач-консултант от The Mall Of Малашевци.Мешана скара в плик на Playlife. Дали е прясна или от времето на джунджуриите вдясно? Няма как да разберем.А когато не можеш да продадеш кебапчета, винаги може да пробуташ някой бездомен симпатяга.Апокрифни касетки от времето, когато нямаше кампании за защита на авторските права.Войници и супергерои, които едва ли ще са особено атрактивни за днешните деца.И между другото се появява някое колекционерско бижу.Спомени. От някой контейнер или някой… обир.Един от малкото случаи, в които можете да ги видите един до друг.Батман плаче.The Mall Of Малашевци, 5 февруари от 18.30 до 21.30 часа.

 

 

източник: Temadaily

Автор: Кирил Беспалов

Тагове: The Mall Of Малашевци Битака Димитър Варийски изложба