Архитектура и Интериорен Дизайн | Архитект Бургас

24
Добави коментар
limonov
limonov

Изберете внимателно цветовете:

Вероятно сте си задавали въпроса, защо червеното толкова често се среща в ресторанти и кафетерии? Това е така, защото този цвят стимулира апетита и доброто настроение. Тъй като червеното има различни нюанси, ние Ви съветваме да се придържате към класическите тонове – избягвайте твърде ярките, както и твърде тъмните.

В случай че, трапезарията Ви е с ограничени размери, добре е да тонирате само една от стените, или пък да изберете картина или стенно пано, в които преобладава червеният цвят. Другите цветове, които ще събудят апетита Ви са жоранево и жълто.

Ако пък сте резервирани към твърде контрастни решения, неутралните тонове също ще Ви донесат успех. Когато става въпрос за цветове в трапезарията, не само дизайнерите, но и психолозите съветват да избягвате розовото и виолетовото – те имат успокояващ ефект. Разбира се, именно това са Вашите цветове, ако сте често на диета.

Ако сте любители на хладната палитра, синьото е за Вас. То не стимулира апетита, но затова пък инициира разговорите и контакта между хората. Освен това синьото ще придаде стилен и изчистен вид на трапезарията, особено, когато е в комбинация с бяло.

Осветлението има решаваща роля.

През деня трапезарията трябва да изглежда светла и “лека”, като основен принос за този ефект, трябва да се дължи на естествена светлина. Когато помещението е малко, съветът ни е да решите прозорците с ефирни воали, вместо с плътни завеси. Вечер, целта е да създадете по-фина и интимна атмосфера, така че избягвайте лампите, позиционирани в центъра на тавана.

Вместо това изберете акцентно осветление – спот-лампи в ъглите, които да са насочени към тавана и осветление за картините. Добре е различните осветителни тела да са разположени и на различна височина – така трапезарията ще изглежда като дело на професионалист.Свещниците са сред задължителните акценти, когато става въпрос за приятна вечеря, макар и да няма официален повод.

Бюфетът

Тази мебел днес изживява истински ренесанс – погледнете само дизайнерските каталози. Ако до този момент не сте се снабдили с подобен мебелен модул, сега е моментът. Освен естетическата функция, бюфетът е и изключително практичен – в него може да държите чаши, чинии, подноси, прибори, салфетки и всички останали принадлежности. Когато трапезарията Ви е просторна, спокойно може да заложите на бюфет в бароков стил и обратно, когато пространството е ограничено, изберете компактен шкаф по възможност върху крачета – това създава олекотена визия.

Масата – защо е толкова важна

• Независимо дали масата Ви е за четирима или за дузина човека, нека тя да бъде най-доброто, което можете да си позволите. Декораторите съветват по възможност да изберете такава с полиран плот – няма нищо по-ефектно от светлините, които се отразяват върху него. В този случай, използването на покривка е безсмислено.

• Когато не сте доволни от външния вид на масата и използването на покривка е наложително, нека тя да бъде в бяло – действително цапа се лесно, но пък е безспорна класика. Цветни варианти също се допускат, но само, ако съвпадат с преобладаващата в трапезарията тоналност.• Модерен дизайнерски вид на масата ще постигнете, използвайки т.нар. тишлайфер – дълга и тънка покривка, която се поставя в центъра на масата, а от двете й страни остава свободно място.• Използването на подложни чинии попада в графата “задължително”. Причините са две – те придават стил дори на обикновения обяд или вечеря, а освен това предпазват плота на масата от останалите горещи съдове.

• Правилата при салфетките също са две – по възможност винаги текстилни и винаги колосани. • При консумация на вино – червеното в големи прозрачни чаши, бялото в по-малки, но също прозрачни чаши. Добре е вместо бутилка с вода, на масата да има кана.• Свежите цветя винаги са отличен избор. Източник: Сграда.com