Плодова торта Парфе | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

1
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Приготвяне на блата:

Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се брашното и отново се разбива. Сместа се изсипва в подмазана кръгла форма за печене с махащо се дъно. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 мин. Изважда се от тавичката и се оставя да изстине напълно.

Тавичката с махащо се дъно се измива и подсушава – тя ще бъде използвана за реденето на тортата.

Приготвяне на крема:

Маслото се разбива със захарта, прибавят се жълтъците един по един и се разбива между всеки. Добавя се и цеденото кисело мляко и отново се разбива.

В отделен съд се разбива сметаната до твърд крем. Ако не е подсладена, прибавят се няколко лъжици захар при разбиването. Сметаната също се добавя към останалия крем и се разбива. 

В друг съд се разбиват белтъците на твърд сняг и се прибавят към крема с внимателно разбъркване.

Желатинът се разтваря в сока от компот на водна баня на котлона и внимателно се прибавя към крема още топъл, като се разбърква добре.

Редене:

Плодовете се нарязват на тънко в желания размер и форма. Портокалите и мандарините е хубаво да бъдат почистени от всички люспи и ципи и да нямат семки.

Желатинът се разтваря в чаша вода или сок от компот на водна баня.

Докато редите тортата, може да приготвяте и сиропа за блата. На котлона се поставят 1 к.ч. вода и 1 к.ч. захар да заврат до получаване на захарен сироп. Ако желаете по-сочен блат, може да увеличите количеството захар и вода, като спазвате пропорцията 1:1.

Плодовете се нареждат на дъното на тавичката с махащо се дъно. Имайте предвид, че накрая тортата ще бъде обърната и дъното всъщност ще е украсата на тортата – т.е. подредбата трябва да е естетична.

Върху плодовете се излива разтопения желатин и се оставя да стегне. След като желатинът е изстинъл и се е втвърдил достатъчно, отгоре се излива кремът, а върху него се поставя блатът. Сами разбирате, че тавичката трябва да е достътчно дълбока, за да събере всичко. Ако не е – може да не изсипвате целия крем, а да разпределите част от него в купички, а блатът може да бъде срязан с конец през средата и да се използва само едната част.

Върху блата се излива все още топлия захарен сироп, като се разпределя хубаво, за да е сочно навсякъде.

Тортата се поставя в хладилника за 1 нощ или във фризера за няколко часа, за да стегне кремът. След като се извади, тавичката се потапя в съд с гореща вода за около 20-30 секунди, за да се отлепи по-лесно. С нож се минава между тортата и стената на тавичката, за да се отлепи допълнително. Тортата се обръща върху поднос, като се откопчават стените, а дъното се отлепва внимателно, за да не се нарани желирания пласт с плодовете. След като е обърната, ако е била във фризера, тортата се оставя в хладилник поне за час-два, за да се отпусне преди консумация.