Лодки за захранка – знаем ли как да ги използваме?

2
Добави коментар
girl
girl

Лодките за захранкa и няколко съвета за тяхната експлоатация

Немислимо е днес да говорим за Модерен Шаранджийски Риболов без употребата на всички технически и технологични приспособления създадени да улесняват риболова до максимум. Такова приспособление е и лодката за захранка. С употребата на такива лодки, възможността за достъп до недостижими места за риболов от ръка става възможна и вече е много по-лесно да пуснем  монтажа със стръвта и захранката в леглото на звяра, и много скоро след това да очакваме удар. Отпада и употребата за използването на всякакви сложни противоуплитащи монтажи и техники на замятане. Риболовът става много по-лесен!

Ето и няколко съвета как да използвате вашата лодка за захранка и тя да ви служи дълго и вярно:

Преди да напуснете дома си, уверете се, че всичките ви батерии за лодката за захранване и дистанционното са напълно заредени. Уверете се, че двигателите, кормилното управление, светлините и освобождаващият механизъм работят както трябва.

Когато сте избрали водоем и сте маркирали с маркер подходящото място, хвърлете въдица до маркера и или бележете линията, или сложете влакното под клипса на шпулата. Така ще можете да вкарвате на едно и също място всеки път.

Винаги поставяйте вашата лодка за захранка върху дюшечето за шарани или върху специално закупеното за тази цел. Така ще предпазите корпуса на лодката от надрасквания или счупвания. Проверявайте всеки път витлото или филтрите за късчета трева и боклук.

Изпъвайте максимално повода, който поставяте в контейнерите за захранка. Старайте се разстоянието от тежестта до куката със стръвта да е максималното възможно, което позволява вашият монтаж. Използвайте къси поводи, когато вкарвате с лодка за захранка, защото те по-трудно се оплитат.

След като затворите капака на контейнера, поставете първо оловото на дъното, оставяйки куката да виси на една страна. След като сте запълнили контейнера с необходимото количество захранка, поставете монтажа отгоре, върху купчината. Монтирайте и PVA пяна, за да избегнете някоя мека частица да се забие в жилото на куката. Имайте предвид, че ако вали и лодката ви за захранка не разполага с капак на контейнера, използването на PVA продукти е почти невъзможно.

Пригответе си резервна двойка колчета, когато ще използвате вашата лодка. Поставете ги така, че върхът на пръта да бъде под водата. Това ще ви помогне при ветровито време сами да вкарвате въдицата, без да се образува корем на линията. Старайте се да управлявате лодката само в посоката, която сте набелязали предварително – към маркера във водата или към ориентира на отсрещния бряг. Когато линията удари клипса на шпулата, спрете лодката, повторно проверете дали позицията ви харесва и изсипете контейнера. Това ви гарантира максимална концентрация на хранителните петна, без да „разпилявате” рибите на голям периметър.

Ако се грижите добре за лодката си за захранки, това ще ви гарантира, че тя ще се нуждае от по-малко сервизно обслужване. Някои лодки за захранка имат малки дупки за отводняване в корпуса си. При пускане на лодката във вода, най-добре е тези дупки да се покрият с парче изолирбанд или нещо подобно, за да спрете навлизането на вода. Когато върнете обратно лодката на брега, отстранете лентата и оставете да се изцеди (ако има влязла вода) и изсъхне.

Когато се приберете у дома, извадете батериите от лодката и дистанционното управление, избършете лодката, оставете я да изсъхне добре и я приберете на сухо място. Следвайте указанията на производителя за батериите, тъй като някои батерии трябва да се разреждат напълно, преди отново да се заредят. Това ще спомогне за удължаване на живота на батериите.