Видове бои за коса за мъже | Съвети за красива коса, прически, ревюта на козметични продукти.

1
Добави коментар
simse
simse

Врeменни, деми-переманентни, семи-перманентни и перманентни? Коя да изберем?

Хората боядисват косата си по различни причини. Мъжете най-често се боядисват, за да прикрият сивите коси и да придобият по-младежки вид. Някои мъже може да използват боядисването за да изсветлят тъмна коса, потъмнят светла коса или да си направят модерни цветни кичури. Разбира се изборът на правилната боя (и правилния вид боя) може да се окаже труден, а постигането на естествено изглеждащ цвят е още по-трудно.

Затова аз препоръчвам да отидете при професионален фризьор или поне да се посъветвате с вашия фризьор преди да се боядисате вкъщи.

Всеки вид формула на боя за коса е подходяща за различен тип коса и за различни резултати. Нека да разгледаме видовете бои.

Временни бои
Временните бои се предлагат в различни форми, включващи бои с измиване, шампоани, гелове, пяни и спрейове. Временните бои просто покриват косъма, а не проникват в него, което прави цвета лесен за отмиване. Временните бои се предлагат и в по-ярки и необичайни цветове и често се използват за костюми за различни празници и събития. Трябва да се има предвид, че много сухата или увредена коса може да позволи леко проникване на боята в косъма и тогава боята ще издържи няколко измивания.

Семи-перманентни бои
Семи-перманентните бои са полу-перманентни бои и издържат от 4 до 8 измивания или няколко седмици. Семи-перманентните бои, които най-често са под формата на крем, са съставени от по-малки молекули, които могат да проникнат в косъма. Тъй като семи-перманентните бои съдържат по-малка концентрация на окислител (пероксид или амоняк), те увреждат по-малко косата и са по-подходящи за увредена коса. Семи-перманентните бои могат да потъмнят косата или да добавят цвят, но не могат да се използват за изрусяване на косата. Тъй като цветът избледнява с времето, няма да ви се наложи да се занимавате с боядисване на корените когато косата израсте. Семи-перманентните бои не могат напълно да скрият сивите коси, но могат да ги потъмнят и да ги направят по-трудно забележими.

Деми-перманентни бои
Деми-перманентните бои са по-трайни от семи-перманентните бои. Също като семи-перманентните бои и деми-перманентните не съдържат амоняк и не могат да се използват за изрусяване на косата, но могат да я боядисат по-ефективно от семи-перманентните бои и резултатът е по-траен – около 20-30 измивания (до 12 седмици). Често в салоните деми-перманентните бои се използват за освежаване на съществуващ цвят или за прикриване на сиви коси.

Перманентни бои
Перманентните бои обикновено са под формата на крем и проникват изцяло в косъма, по целия кортекс (това е слоя от косъма, в който се съдържа меланина, който придава цвят на косата). Перманентните бои се сместват с естествените пигменти на косъма и заедно образуват по-големи молекули, които се задържат за постоянно в кортекса. В резултат на това перманентните бои не се измиват (въпреки че избледняват) и могат да се премахнат само с обезцветяващ продукт (или като се изчака косата да израсне и да се подстриже). Перманентните бои са най-подходящи за хора, които искат изцяло да покрият сивите си коси или да боядисат косата си в напълно нов цвят.

Сега след като знаете разликите между различните видове бои, можете заедно с фризьора си да решите какъв тип ефект искате да постигнете.

Ние Ви препоръчваме L’oreal Cover 5′. Тази боя е на първо място в салоните, насочени конкретно за мъже. Палитрата на Cover 5′ съдържа внимателно подбрани пигменти формиращи балансиран микс, който гарантира липсата на изкуствени нюанси и дава естествен резултат.