Да се самоубиеш с „Кока Кола“ | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Да се самоубиеш с „Кока Кола“
10 литра дневно в продължение на три години отнели живота на новозеландка, твърди лекар

13 Февруари 2013 11:35
0

принтирай

|

текст

 

Патоанатом в Нова Зеландия стигнал до извода, че смъртта на 30-годишната Наташа Харис била причинена от прекомерната употреба на „Кока Кола“. Жената починала преди три години, след като сърцето й просто спряло, предаде Би Би Си.

Лекарите установили, че покойничката употребявала на ден поне 10 литра от газираната напитка. В това количество се съдържат два пъти повече кофеин (970 мг.) от препоръчваната от медиците дневна доза и 11 пъти повече захар (над 1 кг.), отколкото е здравословно да се поема дневно. Всички зъби на Наташа, която била майка на 8 деца, опадали малко преди кончината й.

Компанията, производител на напитката, отхвърля заключението на патоанатомите. Според нея е невъзможно да се докаже, че смъртта на Наташа е настъпила в следствие злоупотреба с „Кока Кола“. Роднините на Харис си спомнят, че тя имала истинска зависимост от напитката и при липсата й проявявала всички признаци на абстиненция.

Д-р Дейвид Крирър, който стигнал до заключението, уточнява, че компанията „Кока Кола“ не носи вина за смъртта на Харис, но призовава производителите на безалкохолни напитки да предупреждават купувачите за потенциалната опасност при прекомерната употреба на техните продукти. Безотговорното отношение е изцяло на Харис и нейното семейство. Самият факт, че дори две от децата на покойната се родили без зъбен емайл, би трябвало да предизвика сериозна тревога не само в Наташа, но и в роднините й. Но това не станало. 

 

източник: БГНЕС

Temadaily/Владимир Савов

Тагове: Кока Кола безалкохолни напитки газирано