Грижа за зъбите – полезни правила за добра устна хигиена

1
182
Добави коментар
borola
borola

Правилната грижа за зъбите е на пръв поглед не толкова трудна задача, но дали правилно действате в този така необходим процес, важен за здравето на вашите зъби и венци. Почти не съществува човек на планетата, който да ходи в стоматологичния кабинет с удоволствие. Затова основно правило за здрави зъби е да полагате необходимите усилия в грижа за вашата „здрава“ усмивка. Спазвайки десет прости правила и действия, вие ще се радвате на здрави зъби и венци. Не забравяйте, че добре изглеждащата усмивка носи самочувствие и дава поводи за още усмивки.

Комплексна грижа за зъбите
Каква четка за зъби да избера?

Основно правило е да миете зъбите си правилно и с подходящи четка и паста за зъби. Стоматолозите препоръчват да използвате четка с мек или средно твърд косъм. Защото твърдите четки има вероятност да увредят емайла на зъбите. По този начин, зъбите могат да станат по-чувствителни.

Често ли трябва да се сменям четката за зъби?

В грижата за устната хигиена, важно условие е четката за зъби да се сменя на около три месеца. По този начин ще избегнете замърсяването от полепналите по нея бактерии. Не допускайте четката ви за зъби да се замърси, защото ако полепнат бактерии, състоянието на зъбите и венците ви може да се усложни. Бактериите могат да причинят гингивит или пародонтоза.

Две минути – много или малко?

За постигане на оптимален ефект от миенето на зъбите, четкането трябва да бъде с продължителност от минимум две минути. Ако не може да определите времето, за което миете зъбите си, ви препоръчваме да си набавите пясъчен часовник, предвиден именно за тази цел. Благодарение на него винаги ще сте сигурни, че сте спазили точното време за миене на зъбите си.

Технология за правилно четкане

Важно условие при миенето на зъбите е да имате предвид, че четкането на зъбите се извършва с лек натиск и кръгообразни движения. Почиствайте всеки зъб отвън и отвътре, също така и по дъвкателната повърхност. При упражняване на силен натиск има реална опасност от отдръпване на венците (рецесия) и увреждане на зъбния емайл. Затова четкайте без агресивен натиск.

Електрическа четка

При избор на електрическа четка за зъби стоматолозите препоръчват тези с кръгла главичка, тъй като те са по-ефективни. Задължително условие е да сменяте главата на електрическата четка за зъби, за да предотвратите натрупване на бактерии по нея. Изборът на подходяща електрическа четка е много важен. На пазара се предлага голямо разнообразие на такива четки с различни екстри, като форма, размер и други.

Каква паста за зъби да избера?

При избора на пасти за зъби, съобразете правилото, че те трябва да се редуват през определен период от време. Като направите избор между паста с комплексно действие, избелващ ефект или с грижа за венците. Пазарът предлага огромен избор, затова е хубаво да редувате пастите за зъби, спрямо различната потребност на устната ви кухина.

Красотата в белотата

Ако сте избрали паста за зъби, която да направи усмивката ви ослепително бяла, то имайте предвид, че избелващите пасти за зъби не се препоръчват за продължителна употреба. Причината е, че съществува опасност от увреждане на зъбния емайл.

Обърнете внимание на кътниците

Ежедневно при четкане на зъбите обръщайте внимание на всички достъпни повърхности, както и на всички зъби, особено на по-крайните кътници, поради опасност от задържане на хранителни остатъци в тези участъци.

Междузъбни пространства

Меджузъбните пространства често задържат храна, затова за почистването им използвайте интердентални четки или конци за зъби.

Не пренебрегвайте езика

При миене на зъбите отделяйте необходимото внимание и за почистване на езика. Тази процедура може да извършите с четката за зъби или специални стъргалки, които се продават в аптеките. По този начин ще отстраните полепналите по езика микроорганизми, които често се задържат по него.

Не забравяйте, че поддържането на високо ниво на устна хигиена е от изключително значение за профилактиката на възпалителните заболявания на венците, като гингивит или пародонтит/пародонтоза. С правилната грижа за устната кухина ще предотвратите редица проблеми, като образуването на кариеси и последващи усложнения за зъбите.

Природен дар спомага в грижата за вашата усмивка и здравето на устната кухина

За да бъде цялостна грижата за устната кухина, специалистите препоръчват природния продукт Инсадент/Insadent®. Неговата натурална формула, съчетала силата на фолиевата киселина (витамин B9) и екстракта от Царевична коса (Zea Mays) ефикасно неутрализира образуващите плака микроорганизми и почиства налепите по зъбите. По този начин Инсадент действа протективно срещу опасните пародонтални заболявания гингивит и пародонтит. Когато използвате Инсадент редовно и продължително (минимум 3 месеца) вие ще се изумите от противовъзпалителния и регенериращ ефект върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина. Продуктът има отлична поносимост и е напълно безопасен.

венци, дентално здраве, зъбен камък, зъби, зъбна плака, устна кухина, устна хигиена