Кръв по улиците на София (СНИМКИ+18+ВИДЕО )

3
Добави коментар
kocet
kocet

7 линейки са извозили общо девет пострадали при протестите в центъра на столицата тази вечер – 8 протестиращи и 1 полицай са…

До тежък сблъсък между граждани и жандармерия се стигна на Орлов мост на поредния протест срещу монополите в столицата.

Първоначално на Орлов мост се събраха 350 демонстранти, сред които много футболни фенове, предаде репортер на novini.bg. Сред множеството имаше и представители на младежкото БСП, които ще подкрепят протестните действия.

Протестиращите тръгнаха мълчаливо към паметника на Васил Левски. Те носят български флагове и знамена на Европейския съюз, много от тях държат цветя. Обещаха, че шествието ще е мирно и няма да се блокира движението на Орлов мост.

Протестиращите минаха през подлеза на метрото. Те обаче бяха посрещнати от щит от жандармерия, който не ги допуска до крайната им цел. Това предизвика демонстрантите да скандират отново „Мафия“ и „Оставка“. „Ние отиваме на поклонение на Апостола. Носим цветя, не носим калашници. Защо униформените ни спират?“, питат те и блокираха движението покрай Софийския университет.

Един от малкото плакати, изготвени днес, гласи: „Писна ни да стоим на студено, за да ви храним!“.

Протестиращите смятат, че е провокация това, че служителите на реда ги блокират и не им позволяват да се поклонят и да отдадат почит на Апостола.

На кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“ демонстрантите отново се сблъскаха с кордон на полицията. Те нарекоха полицаите „еничари“. На място има военни и жандармерия. На 10 метра от паметника, където се намираха до преди минути президентът Росен Плевнелиев и председателят на народното събрание Цецка Цачева, протестиращите скандираха „Оставка“. Те са отвсякъде блокирани с полицейски коли, което разгневи събралото се множество.

Протестиращите са заобиколили блокадата на органите на реда през бул. „Мадрид“.

Официалната церемония вече приключи, а гвардейците се изтеглиха. Гражданите бяха допуснати да положат цветя и венци на паметника. След това те се насочиха по „Московска“, където отново бяха посрещнати от униформени.

Протестиращите се събират пред Народното събрание, като вече те са над 1000. Много от тях хвърлят димки, пиратки и бомбички.

Множеството се насочи към Орлов мост, където бе подкрепено от шофьори на тролейбуси, които надуха клаксоните си. Гражданите избухнаха в овации.

Движението е блокирано, разярени протестиращи хврълят бомбички и шишета с боя и бира по жандармерията. Има счупени щитове. Униформените атакуваха протестиращите. Има пострадали. Медицински служители помагат на ранените хора. Осем души са настанени в „Пирогов“. Пострадал е един полицай.

Няма арестувани, по официална информация от СДВР, но има счупена патрулка.

Гражданите са настроени срещу правителството. Те искат оставката на Бойко Борисов и на целия кабинет.

Има протестиращи и пред Министерски съвет, където преобладават природозащитници.

Огромни задръствания и засилена охрана има в центъра на София.

Започна шествие на ПП „Атака“. То тръгна от опашката на коня на площад „Народно събрание“, по бул. „Васил Левски“, покрай Софийския университет до паметника на Апостола на свободата. Традиционното факелно шествие на партията се разграничава от протестите.

7 линейки са извозили общо девет пострадали при протестите в центъра на столицата тази вечер – 8 протестиращи и 1 полицай са откарани към медицински заведения. На още един пострадал полицай е била оказана спешна помощ на място, това съобщават от пресцентъра на Министерство на здравеопазването и от пресцентъра на МВР.

Според Министерството на здравеопазването няма тежко пострадали, а хората са с повърхностни рани, в момента ги преглеждат.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова е постоянно информирана за ситуацията и има непрекъсната връзка със Спешна помощ и служителите на спешна помощ в други големи градове, където към момента има протести.

Във Варна е осигурен медицински екип на спешна помощ, но до момента няма информация да се е налагало намеса на екипа.