Макро и микро в храната – health.bg – Здравето от А до Я – Храненето – здраве, хранене, диета,

10
Добави коментар
boreca6
boreca6

Макро и микро в храната

health.bg
20-02-2013

С храната приемаме макро и микро хранителни вещества. Макро са белтъците, въглехидратите и мазнините, а към микро- принадлежат витамините, минералните вещества и т.нар. вторични витамини (повечето са полифеноли), които се причисляват към вторично придобитите растителни вещества.

В повечето случаи хранителният ни прием включва 99 % макро хранителни вещества, които предимно включват вредни мазнини и въглехидрати. Микро хранителните вещества са по-ценни и са дефицитни, дори когато пет пъти дневно ядем зеленчуци и плодове.

Макро хранителни вещества

Белтъкът – градивният елемент на живота Протеините принадлежат към основните хранителни вещества, за което говори и значението на гръцката дума „proteios” – първостепенен.

Всяко живо същество е изградено от протеини. От една страна те служат за градивни части на клетките, защитни тела на организма, ензими, а от друга – играят важна роля като посредници, както за мускулатурата, така и за кожата, и косата.

Белтъците се изграждат от 20 аминокиселини, 8 от които са есенциални, т.е. такива, които нашият организъм самостоятелно не може да изгради и затова трябва непрекъснато да се набавят чрез храната.

Неесенциалните аминокиселини могат да се изградят чрез преобразуване на есенциални аминокиселини. Аминокиселините, както биоактивните вещества, получени от растения, са устойчиви на топлина и не се разрушават при по-голямо нагряване.

Как най-добре да покрием нуждата от белтъци? Животинските протеини се намират в рибата, месото, сиренето, млякото и яйцата. Пилешкото месо съдържа двете важни аминокиселини аргинин и лизин, които са основни за имунната система.

Пилешката супа открай време (предимно при китайците) е била използвана за защита от инфекции и за тяхното лекуване. Вегетарианците също могат да си набавят есенциалните аминокиселини чрез храната, за тази цел е необходимо тя да бъде достатъчно разнообразна.

Зърната на бобовите растения и пшеничните продукти трябва взаимно да поддържат този баланс. Когато се консумират правилно, чрез тях може да се набавя целият спектър от аминокиселини.

Яйцето То съдържа много витамин Е, важен за продукцията на сексуалните хормони. За яйцето може да се говори и като за афродизиак. Друг интересен факт е, че яйчният белтък се превръща стопроцентово в човешки, докато преобразуването на белтъка от месото е само 70%.

Междувременно вече се произвеждат т.нар. „витални яйца”, които съдържат повече противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, отколкото яйцата от кокошки, гледани на открито.

Въглехидратите Те са важен източник на сила за тялото и са основа на всяко разделно хранене. Въглехидратите не само засищат, но са и носители на енергия.

Но освен „добри”, съществуват и „лоши” въглехидрати. Дуализмът е важен за човешкия организъм, защото той винаги се нуждае от двете вещества.

„Добрите” въглехидрати се съдържат в пълнозърнестите продукти, булгура, ръжта, ечемика и ядките. Те се съхраняват в организма така, че дълго време в кръвта се освобождава глюкоза. Колкото по-бавен е този процес, толкова по-пълноценни са въглехидратите.

„Лошите” въглехидрати (при тях глюкозата постъпва директно в кръвта) се срещат в белия хляб, захарта, сладкишите и евтините готови храни. Те допринасят не само за по-бързо напълняване, но причиняват и микровъзпаления, стимулиращи болести и ускоряват процеса на стареенето.

Убий ме нежно – убий ме сладко! Захарната болест е ускорено стареене! В най-добрия случай нуждата от захар трябва да се набавя чрез естествени въглехидрати – зърнени продукти, плодове, зеленчуци и бобови растения.

Полизахаридите, които те съдържат, се съхраняват от организма и преминават постепенно в кръвта. За разлика от моно- и дизахаридите, които доставят веднага енергия на организма.

Омагьосаният кръг се създава най-вече от рафинираната домакинска захар. Тя е изградена от малки частици, които попадат бързо в кръвта и повишават кръвната захар.

Това стимулира отделянето на инсулин от панкреаса, който вкарва захарта в клетката. Излишъкът на инсулин води до ниска кръвна захар, което предизвиква физиологично чувство на глад.

Последствията от този процес могат да бъдат предразположение към затлъстяване, високо кръвно налягане и сърдечен инфаркт.

Най-новите научни данни доказват, че прекомерното количество захар в клетките води до натрупване на токсини, които променят белтъчните влакна на кожата и ускоряват процеса на стареене. Захарта полепва по тъканта и може да предизвиква гангрена.

бутони за социални мрежи