7 от най-интересните градове по света, които да посетим през 2013 – тема за Светът – Idi.bg

36
Добави коментар
tao
tao

 

 

Твърдението, че „светът е малък“ може и да е вярно, но въпреки това светът си е все така изпълнен с изумителни места! Всеки от нас вероятно си има списък с местата, които иска да посети, но ние бихме ви посъветвали да подхождате към своя списък с отворено съзнание и да бъдете склонни към промени. Защо ли? Ами защото местата и градовете се променят, и ако преди 50 години едно място е било „райско“, то това може и да не е така днес. Обратното също важи с пълна сила – места, на които никой не е искал да ходи през 1975 например, днес вече са така променени и дори са станали предпочитани от пътешествениците! Ето някои от местенцата, които ние си мечтаем да посетим през тази година:

Адис Абеба, Етиопия

 

 

Столицата на Етиопия е олицетворение на променящата се Африка – тя се е превърнала в град от световна класа! Църкви и джамии, партита и музеи – тук има всичко за всеки! Насладете се на удивителното разнообразие, което ще ви предложи този град, който сякаш не се намира в Африка, а някъде из северна Европа (за това има „вина“ и неговото разположение на 9000 метра надморска височина, което го прави доста по-прохладен от очакваното за един африкански град). За основател на Адис Абеба се счита етиопският император Менелик II (в негова чест е и паметникът, който е издигнат в центъра на града). Центърът на града е разположен на висок хълм и улиците, които водят към него са изключително стръмни. „Адис Абеба“ на амхарски означава „ново цвете“ и определено се нарежда в нашия списък с места, които да посетим през 2013 г.

Амстердам, Холандия

 

 

Амстердам е независим, свободолюбив и откровено странен на моменти – истински рай за любителите на изкуството, музиката и личната свобода. Настроението тук е леко и сякаш никой не иска да се прибира у дома. Амстердам си е една дестинация от типа „старо, но златно“, защото доста хора биха го включили с охота в своя списък и това няма да е кой знае каква изненада. Ако все още не сте ходили там обаче, пригответе се да бъдете изненадани! Амстердам никога няма да напусне мястото си в топ градовете за посещение и за това има предостатъчно причини – идете и се уверете сами!

Пекин, Китай

 

 

Магичният китайски град вече не е замръзналата във времето столица на една затворена нация. Китай е отворил своята столица към туризма, както никога преди и ние с огромно удоволствие бихме се възползвали от това при първа възможност! Докато Шанхай е един по-космополитен град, Пекин е запазил културата на китайския народ, така че светът да може да се докосне до нея. Места като Забраненият град, площад Тианмън и всеки един от великолепните храмове са само една миниатюрна част от онова, с което Пекин ще ви посрещне!

 

Крайстчърч, Нова Зеландия

 

 

Вероятно това е леко изненадваща дестинация, но макар че градът все още се възстановява от големите земетресения, той определено си заслужава посещението! Празните зони на разрушения бързо се „населват“ с публични произведения на изкуството, а музикалната сцена е страхотна! Бихме казали, че и ресторантите не са за изпускане. Крайстчърч често е наричан „малката Англия“ заради типичния си английски вид, а и „малката Венеция“ би му подхождало заради гондолите по река Ейвън. От Крайстчърч тръгват и две доста популярни влакови композиции – Tranzcoastal railway (стига за пет и половина часа до Пиктън на тихоокеанското крайбрежие) и Tranzalpen railway (пресича за 4:30 часа прохода на Артур в южните Алпи, като 223-километровото трасе минава през 16 тунела и 5 виадукта). Според нас Нова Зеландия е една от най-невероятните държави и ако трябва да избираме само един новозеландски град, който да посетим през 2013, то това ще бъде именно Крайстчърч.

Хоубарт, Австралия

 

 

Главният град на островния щат Тасмания е вторият най-стар град в Австралия, а в момента се радва на новооткритата си популярност. Градът е основан през 1803 година в красив залив около устието на река Дъруен. Регионът е истински хит сред любителите на кулинарията и ветроходството, а чудесният тасманийски климат също допринася с дългите дни и приятните, прохладни нощи. Ако сте фенове на голфа сигурно знаете, че в Хоубард ежегодно се провежда и един от най-големите голф-турнири.

Хайдерабад, Индия

 

 

Тази туристическа дестинация става все по-популярна и това е една от причините да предизвика нашия интерес и да попадне в списъка с желани градове за посещение. Индия сама по себе си е една изумителна страна и Хайдерабад е само капка в океана от изживявания, гледки, вкусове и усещания, които ще ви предостави тя. Архитектурните бижута на Хайдерабад подлежат на реставрация, но той все още не е получил достатъчно известност. Тълпите от туристи все още не са завзели града, което може да бъде само плюс в нашите очи – къде другаде бихме успели да се докоснем до автентичната Индия толкова отблизо, освен на подобно място, все още недокоснато от масовия туризъм?

Монреал, Канада

 

 

Канада отдавна спохожда нашите мечти и смело можем да кажем, че ако трябва да изберем само един канадски град, който да посетим през 2013, то това със сигурност ще бъде Монреал! Градът ще ви предизвика да се запитате дали е френски или английски, а отговорът е – „просто няма значение“! Което и от двете да ви се стори по-вярно, Монреал си заслужава посещението във всеки случай! Разположен е на живописен остров, на мястото, на което се съединяват реките Сейнт Лорънс и Отава, и е вторият по големина град в Канада. Монреал е още и водещ търговски, финансов и културен център в страната. Ще бъдете запленени от романтичния и елегантен облик на града, от разкошните зелени паркове, изобилието от цветя и нестихващата енергия на това място! Старият град ще ви посрещне, изпъстрен с калдъръмени улички и красиви стари сгради и къщи, а когато се наситите на романтиката му, върнете се в новата модерна част, където можете да се потопите във водовъртежа от изкуство, музика, клубове и вкусна храна!

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2232 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност