При зъбобол – сусамово олио

4
Добави коментар
Galana
Galana

При зъбобол – сусамово олио

Сусамовото олио, използвано често в кулинарията и така характерно за източната кухня, има и своите приложения в козметиката и народната медицина. Изключително интересно и много практично е това, че олиото е чудесен помощник при зъбобол, който може да се случи на всеки. По време на експеримент, проведен със студенти в щата Айова, подложени на това да жабурят устата си със сусамово олио, е отчетено 85% намаление на бактериите, причиняващи гингивит.

След направеното проучване, учените са успели да установят, че извлеченото олио от сусам е идеалното средство, което запазва и дезинфекцира устната кухина, помага срещу оголването на зъбните корени и намалява вероятността венците ви да заболеят. Установило се, че то помага и за намаляване на броя на кариесите. Сусамовото олио има и болкоуспокояващо действие – например при зъбобол се препоръчва втриване на сусамово олио във венеца над болния зъб.

Много добра профилактична мярка е редовното жабурене със сусамово олио, като се препоръчва да се правят ежедневни „бани“ с него за няколко минути – 1 с.л. студенопресовано сусамово олио се жабури енергично като се прекарва и между зъбите, след което се изплюва, а устата се изплаква с хладка вода.

ВАЖНО: Ако публикацията При зъбобол – сусамово олио ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

loading…

Билка.инфо препоръчва и: