BrazzObrazzie – Brazz Festival 2013

1
Добави коментар
ARTualno
ARTualno

Второ издание на фестивала Brazzobrazzie, посветен на лудостта, богатството и многообразието на духовата музика, който през 2013 година ще е още по-пъстър, празничен и жизнеутвърждаващ.

Мястото е столичният клуб Mixtape 5, а фестивалните вечери са три 🙂

ДЕН ПЪРВИ

28 февруари /четвъртък/

Чудно фънки начало на фестивала ще дадат младите музиканти от Funky Miracle с репертоар от техни авторски парчета, както и с аранжименти на любими фънк класици.  След тях директен внос на “Смут и мизерия от Източна Румелия” ще направят музикантите от едноименната формация със слабост към фънка, фюжъна и джаза, които разбират какво ще изпълнят, чак когато започнат да го изпълняват.  Оригиналният реге груув и позитивните послания, подплатени със завладяваща брас секция, са част от елементите на музикалната мисия, която реге формацията Roots Rocket Band със сигурност ще изпълни успешно в първата фестивална вечер.  Духовият купон ще продължи със суинг кралиците от Сентиментъл Суингърс и техните очарователни рицари от Михаил Йосифов секстет, които, специално за фестивала, подготвят нова, доста любопитна програма.

 

ДЕН ВТОРИ 

1 март /петък/

Духовият октет Mr. Brass ще ни покаже колко е приятно съвременни български композитори да пишат музика специално за теб и колко красиво, свежо и модерно звучи тя, изсвирена с три тромпета, две валдхорни, тромбон, бас тромбон и туба.  Вътрешен човек от латино урагана Mango Duende пък ни издаде, че за фестивала бандата упражнява някаква музикално-танцувална изненада. Каква е тя, не сме сигурни, че искаме да знаем, но сме сигурни, че, водени от завладяващият глас на Перу Алекс Линарес, момчетата за пореден път ще напълнят дансинга с хора, танцуващи по най-различни латино начини.  От плът и фънк на сцената на фестивала ще се качат и момчетата от Southwick, които крачат все по-уверено напред по вълнуващите пътеки на фънк звученето. С какво са заети музикантите след успешния им дебютен сингъл “Pink Skies” и след издаването на първия им албум “От плът и фънк”, ще разберете лично на 1-ви март.

А младите духачи от Великобритания Riot Jazz Brass Band, хедлайнери на втората фестивална вечер, ни увериха, че сладката лудост на живото изпълнение е това, заради което живеят. Музикантите, които сякаш са израснали в заблатените земи на Ню Орлиънс, ловко се движат върху минно музикално поле от агро джаз (от aggro – сленг за див, краен, агресивен), хип хоп, фънк, и свободно интерпретират всякакви музикални стилове. 

 

ДЕН ТРЕТИ

2 март /събота/

Спонтанно и смело е джазовото звучене на квартета Джиджи-Биджи, който ще ни посвири авторска музика на саксофониста Петър Момчев в третата вечер на Brazzobrazzie.  Бодрата фънк смяна пристига, водена от ентусиастите от Da New Generation, които напоследък са заети не само с приемането и предаването на позитивни вибрации, а и със създаването на нови и още по-нови авторски парчета. Веселяците от Уикеда, които призовават “Да бъде май” и скоро ще ни зарадват с шестия си албум “Лека полека”, са предвидили експлозивна музикална смес от…от какво ли не, на която съставките са многобройни, но за сметка на това – разнообразни.  Завладяващ, увличащ и луд ще е краят на фестивала с най-страхотния духов оркестър на Балканите – Boban & Marko Markovic Orchestra (Сърбия). Сред главните “виновници” за музиката на култовите филми на Кустурица “Аризонска мечта” и “Underground”, абонирани за наградите на най-голямото духово надсвирване в Гуча, което всяка година събира повече от 600 000 зрители, музикантите от оркестъра са за пръв път в България. Очертава се неповторима, незабравима и вълнуваща първа среща.

В моментите, когато на сцената на фестивала ще се вихрят озвучителите, музиката ще бъде поверена в четири сръчни ръце – на Mr. Brown Sugar и на WahTony.

Предварителна продажба на билети на цена 15 лева за една фестивална вечер и 35 лева за целия фестивал могат да се закупят от мрежата на http://web.ticketstream.cz/bgts/. 

Фестивалът Brazzobrazzie се провежда с приятелската подкрепа на Bushmills България.