Минералната вода – колкото ползи, толкова и вреди

4
Добави коментар
Galana
Galana

Минералната вода – колкото ползи, толкова и вреди

Човешкото тяло се състои от около 70% вода. Това вещество е много важно за нормалната жизнена дейност: само в присъствието на вода се осъществяват обменните процеси в тъканите и органите.

Дискусиите относно вредата и ползата от минералната вода напоследък са актуални не само за обществото, но – и за науката. Обикновено минералната вода се продава газирана. Мехурчетата, появяващи се при отварянето на бутилката, са въглероден двуокис, който се образува при разпад на въглената киселина и по принцип е напълно безвреден. Но ако имате проблеми със стомаха (язва, повишена киселинност, гастрит), е нежелателно да пиете газирана вода. Причината е, че в този случай въглената киселина е вредоносен агент, защото повишава рН на стомашната среда. За да освободите водата от газа, трябва да разтърсите бутилката, да я отворите и да я оставите така за няколко часа.

Друга опасност произтича от самото название „минерална вода“. Това означава, че в нея са разтворени неорганични соли (или минерали). Затова, ако често се пие такава вода в големи количества, има риск от развитие на бъбречнокаменна болест, образуване на камъни в жлъчните пътища, вероятност от възникване на подагра, на отлагане на соли в ставите, пише вестник „Феномен“.

Болиме.нет препоръчва и: