Градски легенди от къщата на Калиопа – Градски легенди – Peika.bg

3
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Истина и легенди се преплитат в историята на една от най-красивите къщи в Русе – Къщата на Калиопа. Сградата, в която днес се помещава Музеят на градския бит на Русе, е построена през 1864 г. на самия бряг на Дунав. Освен с красивата си фасада, тя ще ви заплени и с преданието, което се носи за нея.

В къщата живяла Мария Калиш, съпругата на пруския консул Морис Калиш. Мария, която всички наричали Калиопа, била много красива жена. Според известната градска легенда тя пленила сърцето на областния управител на Русе – Мидхат паша. В знак на своята любов той й подарява тази къща, но историята между тях няма щастлив край. Мидхат паша е отзован в Цариград и дошлия на негово място нов управител решил, че освен поста ще наследи и любовта на Калиопа. Тя обаче не била съгласна с това и един ден я намират удушена. Никога не се разбира кой е убиецът.

След нейната смърт къщата се използва за консулство на Прусия, а след Освобождението става собственост на видния български възрожденец Стефан Камбуров. През 1987 г. къщата се превръща в първия музей, представящ буржоазната култура в България. Вътре ще видите интериори на различни стаи, характерни за началото на 20-и век – няколко десетилетия след времето на Калиопа. Тук е изложен и първият роял, внесен в България, както и половинвековна прахосмукачка. Има изложени вещи от края на 19-и век до наши дни. Един от експонатите е сватбената рокля на княгина Калина, която тя дарява на музея. А ако вдигнете глава нагоре, ще видите поръчаните от Стефан Камбуров оригинални стенописи, изрисувани от австрийския живописец Шарл Шаусберг.

Полезна информация: Къщата-музей се намира на ул. Фердинанд 39. Работи без почивен ден от 9:00 до 17:30 часа с обедна почивка между 12:00 и 12:30 часа. Входната такса е 4 лв., 1 лв. за ученици и студенти, беседа – 4 лв. Тел. 082/820997.

 

Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук!