Дезертьор или пленник? | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Дезертьор или пленник?
Spiegel хвърля допълнителна светлина върху подозренията, че синът на Йосиф Сталин – Яков Джугашвили, сам е предал на нацистите по време на Операция „Барбароса“

27 Декември 2013 11:30
0

принтирай

|

текст

Съветски архив изнесе наяве една от последните тайни на Втората световна война, която диктаторът Йосиф Сталин вероятно е искал да отнесе в гроба със себе си – фактът, че синът му Яков се е предал на нацистките сили по време на германската инвазия срещу Съветския съюз от 1941 г., известна като Операция „Барбароса“. Партийната номенклатура в Русия по времето на Сталин винаги е поддържала тезата, че Яков Джугашвили, най-големият син на жестокия съветски тиранин, е хванат в плен.

Сега документ на Министерството на отбраната разкрива, че е възможно Яков сам да се е предал заради разочарованието си от развоя на войната – 1,3 милиона войници от Червената армия били заловени, убити или ранени в първата седмица на инвазията на нацистките войски през юни 1941. Германският Spiegel се е добрал до секретните документи и отпечатва историята на сина на Сталин, известен като Яша, в последното си издание. Тезата, че синът на Сталин е дезертьор всъщност не е нова. Тя е лансирана и преди, вероятно с цел да се компрометира допълнително тоталитарния режим в Русия и в частност самия Йосиф Сталин.

Сталин се отрекъл от него през 1928 г. след спор за момиче, за което до Яков искал да се ожени, а баща му не одобрявал подобна идея. Архивът на Министерството на отбраната в Подолск разкрива, че Сталин пише на майката на Яков през април 1928 г. следното: „Кажи на Яша, че за мен той се държи като хулиган и изнудвач. Човек, с когото вече не ме свързва нищо и с когото вече не искам да имам никакви отношения. Остави го да живее там, където и с когото иска. Й. Сталин.”

 

 

 

 

 

Очевидно Йосиф Сталин винаги е смятал сина си Яков за разочарование. Според слуховете, при неуспешен опит на последния да се самоубие, Сталин казал просто: „Той не е способен даже и да се застреля“.

 

 

 

 

Яков влиза доброволно в армията през 1937 г., става лейтенант през 1940 г. и става командир на 14-ти стрелкови полк на 14-та танкова дивизия точно по времето, когато Хитлер отприщва своята тримилионна армия в рамките на операция „Барбароса“ на 22 юни 1941 г. На юли 9 съветските войски преминали в отстъпление при Витбеск (днешен Беларус) и на батареята на Яков било наредено да осигури прикриващ огън, което те успяват да направят. Синът на Сталин бил препоръчан за медал за храброст от командващия си офицер, но изчезва малко след това и всички предполагат, че той е заловен .

Дивизията изпратила отряд към мястото, където се предполагало, че той е изчезнал, пише Spiegel, при което съветските войници се натъкнали на свой побратим от Червената армия  на име Попурид, който успял да избяга заедно с Яков. Той казал, че те двамата заедно заровили документите си и се преоблекли в цивилни дрехи. Когато стигнали до брега на едно езеро в района, другарят Джугашвили казал на Попурид да продължава напред, тъй като той искал да остане и да си почине.

 

 

 

 

 

Яков Джугашвили (в средата)

 

 

 

 

„Този епизод предполага, че Яков сам и умишлено е позволил да попадне в плен“, предпазливо допуска Spiegel, и Сталин очевидно е знаел за това, което пък обяснява защо архивът е запечатан като секретен за толкова дълго време. Трудно може да се каже категорично какво точно се е случило с Яков Джугашвили, докато е бил в германски плен, както не може да се изясни и начинът, по който той е попаднал там. Официалната версия, че синът на Сталин е пленен от вражеските войски, дълго време е подлагана на съмнения и атаки заради вероятността недолюбваният от баща си Яков сам да се е предал, за да му отмъсти до известна степен, диксредитирайки името му. Все пак наличните документи, които Spiegel анализира не доказват недвусмислено, че Яков Джугашвили се е предал и голяма част от всички хипотези в този дух са мотивирани от желанието да се уязви Сталин.

Сталин никога не е казвал на руския народ – 27 милиона, от които умират в борбата с нацистите, че синът му е заловен. В неговите очи това е държавна измяна, а стотици хиляди руснаци, който се завърнаха от нацистки плен, бяха пратени директно в сибирските затвори на ГУЛАГ, където в продължение на 25 години носеха последствията за своето „престъпление“ към родината си.

Също скрити в архива са останали и предателските доклади на Яков, които бяха намерени в Берлин след края на войната, и в които той излива презрението си към Червената армия, ръководена от собствения му баща. На нацисткото ръководство той заявява: „Когато биваха обградени, те [съветските войници] изпадаха в такава паника, че всички се пръскаха във всевъзможни посоки… Изобщо нямахме карти. В нашия взвод, всичко беше немарливо и зле организирано… Дивизията изобщо не беше подготвена за войната…“

 

 

 

 

 

Сталин като любящ баща – заедно с дъщеря си Светлана Алилуева

 

 

 

 

Маршал Георги Жуков, който превзема Берлин през 1945 г., припомня в мемоарите си разговор, който той е имал с „началника“ по време на войната, в който Сталин казва: „Яков никога няма да избяга от плен. Фашистите ще го застрелят.“ Това се оказва вярно – през април 1943 г. той е  застрелян, докато се опитва да избяга от концентрационния лагер Заксенхаузен, северно от Берлин.

 

източник: Spiegel

Тагове: Йосиф Сталин Втора световна война операция Брбароса нацисти Червена армия Яков Джугашвили дезертьор