Убиецът на Илия Павлов вече е зад решетките

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Точно преди 10 години килър простреля в сърцето Илия Павлов. Въпросът кой и защо уби боса на могъщата корпорация „Мултигруп“ обаче все още няма отговор. „До поръчителите на покушението трудно ще се стигне, но физическите убийци 99% са ясни. По-важното е, че те в момента са в затвора. “ Това бомбастично изказване направи пред „Стандарт“ високопоставен източник от МВР в навечерието на годишнината от убийството на Павлов. Очаква се много скоро тази версия официално да бъде огласена. Най-вероятно като екзекутор на боса на „Мултигруп“ ще бъде посочен член на бандата на Килърите. В края на миналата година шестима от групата на Петър Стоянов-Сумиста бяха пратени в затвора за убийствата на Петър Лупов, Румен Рачев и Борислав Георгиев.

Освен Стоянов доживотни присъди получиха дясната му ръка Васил Костов, по прякор Васко Кеца, и бизнесменът от Велико Търново Георги Вълев, уличен като поръчител. Осъдени бяха и останалите обвиняеми от бандата. Янко Попов-Туцо получи 17 години затвор, Райчо Стойнев-Хижаря – 15 години, а най-малко – само 4 години, бяха дадени на Петър Атмаджов.

Подозренията са, че скоро ще се докаже, че Килърите стоят и зад други знакови покушения.

„Има такова нещо, че Килърите са гръмнали сина ми“, каза пред „Стандарт“ и Павел Найденов, бащата на Илия Павлов. Той дори питал полицията за повече информация, но му отказали, за да не попречат на разследването.

Според запознати МВР подозира най-малко двама души, че са съпричастни със смъртта на Илия Павлов на 7 март 2003 г. Разследването срещу тях е част от възобновяването на диренето по стари нашумели случаи, известни като „студените досиета“. За да се разкрие кой е стрелецът обаче, липсва най-важната улика – оръжието. От сърцето на Илия Павлов е изваден куршум 7,62 мм, криминалистите предполагат, че става дума за австрийска карабина „Щаер“. Вляво от входа на корпорацията „Мултигруп“ на единственото дърво на моравата пред сградата е открита метална скоба, която вероятно е служела като стойка за стрелеца. Част от клоните на дървото са изрязани, за да може да се осигури достатъчно пространство за убиеца. Той се прицелил на 56 метра от входа на сградата, показва следственият експеримент.

Още през 2003 г. полицията открива свидетел от бившата печатна база, който разказва как на свечеряване е видял човек близо дървото, който стои там повече от половин час. Тъмнината обаче скрива убиеца и в 19,58 часа той изстрелва единствен куршум, който пронизва сърцето на Илия Павлов. Секунди по-рано убиецът вижда как бизнесменът тръгва да излиза през въртящата се врата на входа. За момент пред мерника застава 5-годишно момче, докато Павлов му помага да се оправи с магнитната карта. Илия Павлов още държи за ръката момчето, когато стрелецът натиска спусъка и 42-годишният президент на „Мултигруп“ се свлича в краката на детето. Общо 8 души се грижат за опазването на боса, но случката с детето ги обърква.

Последните мигове на Павлов обаче са само по разкази на очевидци от охраната му. Оказва се, че нито една камера от 6-те пред сградата не е запечатала момента на убийството.

И досега не е ясно и кой поръча куршума, който разби бизнес империята на Илия Павлов за около 2 млрд. долара.

„Дистанцията на времето започва да разплита нещата. Искаме убийството на Илия Павлов да е едно от първите разкрити от поръчковите разстрели на прехода“, казват експерти от МВР.

Досега всички опити в тази насока удряха на камък. Ден след екзекуцията на боса на „Мултигруп“ бе застрелян молдовецът Степан Рибаков, което породи съмнения, че той може да е физическият убиец на Павлов, а смъртта му да е опит да се заличат следите към поръчителите. Впоследствие за убийството на Рибаков е задържан и съден Серафим Антонов-Фиката, но по-късно е оневинен. Версията за Рибаков като нает килър също не се потвърждава и загадката кой е натиснал спусъка срещу Илия Павлов остава до днес.

Чакам много хора в Арбанаси

Павел Найденов, баща на Илия Павлов

– Г-н Найденов, на 10-годишната панихида на сина ви Илия ще дойдат ли много хора?

– Да, надявам се. Обаждат ми се много хора и се надявам да дойдат до Арбанаси. Ние сме готови да ги посрещнем и да отдадем почит на Илия.

– Дарина Павлова ще успее ли да дойде в България?

– Не, тя си е в Италия и няма да идва. Там на място също ще направи панихида.

– С внуците чувате ли се?

– Да. Илия-Калоян вече учи в колеж в Швейцария. Сега е на 17 години и се развива много добре. Чуваме се по Скайп. Все го подпитвам дали си има момиче. И скоро ми призна, че има гадже, но не знам подробности. За съжаление в Швейцария не може да играе американски футбол, но спортува други неща в колежа.

– А голямата внучка Венцислава?

– Тя е брокер на имоти в Дубай. Паола пък има рожден ден на 25 април и може би ще отида на партито във Вашингтон. Става на 20 г. (б.а. – името на хубавицата Паола нашумя, когато случайно включен микрофон на телевизия Скай записа как Берлускони обяснява на Станишев какви красавици са Паола и майка и Дарина). Иначе тя е в Далас. Там ще празнуваме. Тя учи в Америка в колеж – някакви комплексни дисциплини. И има афинитет към модните агенции. Още не се е профилирала.

Записа: Милена Минчева