Революционерът Коперник – Градски легенди – Peika.bg

2
Добави коментар
yApple

Революциите са нещо, с което сме свикнали да живеем – движението “Окупирай Уолстрийт” иска да направи революция в платежната система, в Сирия се води революция срещу властта, Стив Джобс и Бил Гейст пък направиха технологична революция, давайки ни инструменти и знание, които да гарантират, че ще живеем във века на научната революция. 

Ако се върнем обаче 540 години назад, ще открием един малко позабравен революционер. Николай Коперник е бил свръхчовек, той е вплитал в едно човешко тяло повече хора, отколкото един нормален човек би могъл дори да запомни.

Защото той е бил математик, лекар, полиглот, филолог, преводач, художник, католически духовник, юрист, държавен служител, офицер, дипломат и икономист. Революцията на Коперник обаче е друга: той е бил и астроном, при това не какъв да е, а този, който за първи път в историята на човечеството е поставил на правилното място Земята и Слънцето. В неговия хелиоцентричен модел Слънцето е в центъра на Слънчевата система и Земята обикаля около него, противно на дотогавашното схващане, че Земята е в центъра на всичко.

Макар и да сме истински туристи, едва ли бихме могли да се върнем 540 години назад, за да поздравим тази велика личност. Можем обаче да посетим мястото, на което той е творил – Варшава. Паметникът на Николай Коперник се намира в идеалния център на града, а самият учен е символично позициониран върху Слънцето. По целия площад се ширят орбитите и кълбата на различни планети.

Площадът на Коперник представлява уникално триизмерно съоръжение, с което можете да обясните на своето дете “За въртенето на небесните сфери” и да му покажете кой е авторът на едноименната творба.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook!