Камъни в жлъчката – health.bg – Здравето от А до Я – Гастроентерология – здраве, жлъчка, камъни, черен дроб, холестерол,

5
Добави коментар
boreca6
boreca6

Камъни в жлъчката

health.bg
08-03-2013

Образуването на камъни в жлъчката започва с жлъчката – течност, съставена предимно от вода, жлъчни соли, лецитин и холестерол, произвеждана в черния дроб за храносмилане на мазнините.

Голямата част от нея се съхранява в жлъчния мехур, около 10 сантиметрова торбичка, която стои под черния дроб, докато не се появи необходимост от смилане и усвояване на мазнините в тънкото черва.

Естрогенът кара черния дроб да метаболизира по-голямо количество холестерол. Ако е налице дисбаланс между нивата на холестерола и жлъчните соли, се формират кристали, които се превръщат в камъни с различна големина.

В няколко случаи камъните в жлъчката не показват никакви симптоми и са без риск. Ако симптоматичните камъни не се лекуват, може да предизвикат възпаление на жлъчния мехур, запушване на жлъчните пътища, което може да възпрепятства усвояването на мазнините. В по-тежките случаи може да се стигне дори до рак на жлъчния мехур.

Ако изпитвате силна болка в горната част на корема, която се увеличава бързо и трае няколко часа, болки в гърба между плешките, гадене или повръщане, подуване на корема, нетърпимост към мазни храни, оригване и газове, трябва да се отидете на лекар, който да определи дали нямате камъни в жлъчката.

По-малките камъни се лекуват медикаментозно, докато по-големите трябва да бъдат извадени оперативно. Добрата новина е, че някои промени в ежедневието може да намалят риска от образуването им.

Намалете консумацията на мазни храни, контролирайте теглото си, хранете се правилно. Диабетът и приемът на орални контрацептиви също са рисков фактор за камъни в жлъчката.

бутони за социални мрежи