Съдомиялната – необходимост или прищявка?

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Напоследък в модерната кухня има всякакви уреди. Сред най-обсъжданите обаче е съдомиялната, която крие примамливи за домакинята предимства. Но заради цените, които техниката държи, все още стои въпросът дали съдомиялната е необходимост или по-скоро прищявка.

Съдомиялната е необходимост, защото:

е по-икономична. При миенето на чинии на ръка се изразходват повече вода и веро. Много домакини се заблуждават, че съдовете стават по-чисти, ако има повече пяна от почистващия препарат, затова често слагат повече от него. Други пък нямат навика да спират водата, докато сапунисват чиниите и често тя тече безпричинно.
След като сте имали гости, това е най-бързият и удобен начин за почистване на мръсните чаши и чинии от предната вечер, които може да са цели купчини.
Съдомиялната пести време. Докато тя работи, не е нужно някой да стои до нея и да я наблюдава. Домакинята може спокойно да обърне внимание на други задачи или да се отдаде на кратка почивка.

Съдомиялната е прищявка, защото:

Много хора смятат, че съдомиялната е прищявка, защото след като нещо може да се свърши без нейна помощ, тогава тя защо е. Или иначе казано „бабите едно време все със съдомиялни са миели съдовете си“.Съдомиялната също харчи пари – под формата на ток, вода, таблетки за почистване на съдовете и за блясък. Така че предварително трябва да се сметне, дали наистина покупката й ще се отрази благоприятно на семейния бюджет.
Съдомиялната иска специално място. Ако кухнята е малка, то трудно се намества още един голям уред в стаята. Освен това изисква връзка с водопроводни тръби, което в някои случаи може да означава идване на майстор вкъщи.

14.03.2013/ Христина Спасова