Пигменти петна – как да се отървем от тях? (част 1)

21
Добави коментар

Какво представляват пигментните петна по кожата?

 

Пигментация означава оцветяване. Нарушенията в пигментацията на кожата се отразяват на нейния цвят. Кожни клетки дават цвета на кожата, благодарение на вещество, наречено меланин. Когато тези клетки се увредат или станат нездравословни, това се отразява на производството на меланин.

 

Някои нарушения на пигментацията засягат само определени петна по кожата. Други засягат цялото тяло. Ако вашият организъм произвежда твърде много меланин, кожата ви става по-тъмна. Бременност, Адисонова болест и излагането на слънце – всички те могат да направят кожата по-тъмна. Обратно, ако вашият организъм произвежда прекалено малко меланин, кожата ви изсветлява. Витилиго, например е състояние, което причинява петна от светла кожа или отделни участъци. Албинизъм е генетично заболяване, което засяга цялостно кожата на човека. Инфекции, мехури и изгаряния могат да предизвикат изсветляване на кожата.

Кожните пигментни лезии се категоризират според дълбочината на разпространение на меланин в кожата – епидермална, дермална или комбинация от двете.

 

Третиране на пигментации със светлина или т.н IPL устройства

 

Един от начините за третиране на пигментни петна е чрез т.н IPL устройства или източници на пулсова светлина.

 

Защо IPL устройства?

 

IPL устройствата използват къси дължини на вълната във видимия спектър на светлината. Именно при тези дължини, абсорбцията на меланин е най-висока, което е в основата на третирането на пигментните петна. Целта е доставената светлина да се абсорбира от прицелния хромофор, в случая меланина и да се превърне в топлина. Тази топлина образно казано „изпържва“ меланина, който е причина за появата на пигментните петна.

 

Индикации за третиране с IPL са епидермалните пигментации като:

слънчеви петна;

възрастови петна;

лунички;

телеангиектазии;

други.

 

Такова IPL технология е т.н LimeLight от Cutera

 

Следва продължение…

 

Статията е любезно предоставена от: