GEO: Формулата на късмета

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

>
Наука
>
Формулата на късмета

Формулата на късмета

Rien ne va plus? Не, има възможност – а именно с математически формули да се спечели на рулетка.

„Никой не печели на рулетка, освен ако не открадне парите, докато крупието случайно се е разсеял“ – тези думи се приписват на Алберт Айнщайн. Но великият физик не е бил прав. Късмет може да се постигне и с познания по математика и физика, с изчислителните възможности на един лаптоп или смартфон или просто с наблюдателно око.

Методът на Майкъл Смол от Университета на Западна Австралия и Чъ Кун Дзъ от Политехническия университет в Хонконг е следният: играчът трябва да измерва времената, нужни на топчето и на определено място в колелото, за да преминат дадена фиксирана позиция определен брой пъти.

Къде топчето става по-бавно?

Така може да се изведе формула къде топчето ще стане толкова бавно, че да падне от ръба към центъра. То ще отскача още няколко пъти насам-натам, движението му е хаотично, с други думи не може със сигурност да се предвиди на кое число ще се спре. И все пак е възможно да се ограничи зоната, в която топчето ще се успокои, казват двамата учени.

Според тях печалбата, която играчите могат да приберат с този метод, е средно 18% от заложената сума (вместо иначе 2,7 процента).

Но крупието може да противодейства. Трябва само да каже своето „Rien ne va plus“, което прекратява залаганията, преди да хвърли топчето във фунията, а не след това, както е обичайно в момента.

Автор GEO