Соломон Паси: Европа, светът и България нямат лидери

1
128
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Бившият външен министър Соломон Паси коментира в студиото на БНТ, че криза на лидерството е в основата на невъзможността на Лондон да договори и приеме сделка за напускане на Европейския съюз до момента.

Паси коментира още, че България няма интерес от това да не бъдат започнати преговори за членство със Северна Македония и Албания.

Той определи ситуацията след офанзивата на Турция в Северна Сирия като сериозна.

„Нека ние да си оправим нашите, а другите – техните. Не може да се сравнява, понеже другите са лоши и ние да толерираме лошите у нас“, така Паси коментира расисткия скандал около мача България – Англия.

Бившият външен министър каза, че започването на преговорите за членство на Северна Македония и Албания се отлага за трети път.

„Към кого тласкаме Северна Македония и Албания? Тласкаме ги в ръцете на Русия ли, на Турция ли, на Иран?“, попита той.

Паси допълни, че се полагат сериозни усилия Сърбия да остане в орбитата на руското влияние.

„Ние нямаме интерес от това Северна Македония, Албания, Босна, Косово да вървят назад“, каза още той.

Паси прогнозира, че един ден Албания и Северна Македония ще станат членове на Европейския съюз, но въпросът е с каква скорост това ще случи.

„Механизмът на преговорите е механизъм да се влияе върху една държава. Ние много повече можем да влияем върху Северна Македония в момента, в който започнат преговорите“, допълни той.

Соломон Паси смята, че проблемът с Брекзит и невъзможността до момента да бъде уговорено излизането на Великобритания от Европейския съюз с липсата на лидери:

„Великобритания никога не е имала такова отсъствие на лидери – както в консервативния, така и в лейбърския лагер.“

По темата с Брекзит той каза, че грамотните хора не са отишли да гласуват и това описа като „трагедията на демокрацията“. А споразумението за напускане той коментира така:

„В Англия се прави една втора граница. Граница между острова на Великобритания и острова на Ирландия. Все едно да сложим една нова граница някъде около Пазарджик и там да се проверяват стоките, да се слагат нови правилници. Англия започна да се разпокъсва и ние не знаем дали някой ден Шотландия няма да излезе, дали Англия няма да загуби Гибралтар.“

Положението с Турция Паси определи като „сериозно“.

„Когато Америка поема лидерската роля, казват „ние не искаме Америка да е световният полицай. Когато Америка се оттегля от лидерската роля, световното обществено мнение казва „Къде е този полицай да дойде да свърши работата?“. Споразумението между вицепрезидента Пенс и Ердоган не е нищо специално, то е просто отлагане на едни действия, които така или иначе турската страна ще предприеме.“

Паси прогнозира, че в дългосрочен план Турция ще запази контрола над североизточната част на Сирия, която ще представлява буферна зона между Турция и Сирия.